IZ BRUXELLESA KARLA JUNIČIĆ

Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja EP

U Europskom parlamentu tri je sata trajalo saslušanje Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije
Dubravka Šuica
 Yves Herman / REUTERS

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Europskom parlamentu ima potrebnu većinu za pozitivnu ocjenu, doznaje se iz izvora u Europskom parlamentu, javlja Hina.

Odbor za ustavna pitanja, pojačan članovima Odbora za rad i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova saslušali su u četvrtak navečer Dubravku Šuicu, kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju

Odmah nakon saslušanja sastali su se koordinatori političkih skupina. Prema neslužbenim izvorima iz Europskog parlamenta Šuičinim nastupom zadovoljni su u njezinoj političkoj skupini EPP-u, zatim socijaldemokrati (S&D), liberali (RE) i europski konzevativci i reformisti (ECR). Protiv su krajnja ljevica, Stranka europske ljevice (GUE) i krajnja desnica Identitet i demokracija (ID) te zeleni.

Premijer Andrej Plenković već je čestitao Šuici na uspjehu.

"Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!", poručio je Plenković preko twittera.

Svi predloženi kandidati moraju proći saslušanja pred nadležnim odborom Europskog parlamenta. Koji odbor ili više njih saslušava pojedine kandidate ovisi o resoru koji im je dodijeljen.

Koordinatori u Odboru za ustavna pitanja sada trebaju u roku od 24 sata poslati čelnicima parlamentarnih odbora povjerljivo pismo s preporukama je li Šuica prošla taj test.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

Saslušanje smo pratili uživo, u nastavku pročitajte tijek događanja u Europskom parlamentu

------------------------------------------

21:21 Šuica u završnom obraćanju još jednom izražava ciljeve koje će najviše istaknuti u svojem portfelju a to su: balans radnog i obiteljskog živote, starenje stanovništva i prava djece.

'Ova debata je bila jako inspirativna jer sam vidjela različitost vaših mišljenja u kući i ako budem izabrana na ovoj ću poziciji pokušat ću se kroz portfelj Demokracije i Demografije približiti ljudima'

------------------------------------------

21:11 Gonzales Pons (EPP) spašava njeno ispitivanje zbog pitanja o reproduktivnim pravima i odbacuje kritike o glasanju Šuice o nekim pitanjima u Parlamentu.

Objašnjava da je kao član EPP-a Šuica glasala kao ta grupacija. "Kritika ovog glasanja ujedno je i kritika EPP-a", kaže prije postavljanja pitanja o tome kako namjerava surađivati s Europskim parlamentom.

------------------------------------------

21:07 Zastupnik Brando Benifei pita Šuicu o rodnoj ravnopravnosti i LGBT osobama "jer i dalje postoje sumnje u njen položaj o određenim pitanjima".

'Postoji jaz među spolovima – 15 posto je više žena koje su diplomirale na sveučilištima nego muškaraca, ali je 16 posto manje žena na tržištu rada. Dakle postoje razlike i razlike u plaćama među muškaraca i žena. Ovo je jedna od mojih dužnosti i na tome ću raditi zajedno s ostalim povjerenicima.

Esteban Gonzalez Pons iz Europske pučke stranke vraća se na prijašnji odgovor u o pobačaju. Budući da je odgovorila da smatra da se odluka o legalnom pobačaju mora donositi na razini država članica. 'Hoće li tolerirati države koje žele zabraniti pobačaj?'

'Nisam to rekla, to je u kompetenciji država članica. U mojoj državi to je legalno, ja ću ići u tom smjeru.'

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

------------------------------------------

21:00 Eugenia Palop (GUE) iz Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova (FEMM) postavila je pitanje kako će adresirati problem kontracepcije i repreduktivnih prava te kako će se odnositi prema operaciji promjene spola koja ne dolazi iz medicinskih razloga.

'To nije u mojoj kompetenciji, to je u Odboru za jednakost i zdravstvo, ali surađivat ću s njima. Moramo zaštititi sve građane Unije, želimo pristupiti prema svim jednako. Radit ćemo zajedno, pronaći ćemo odgovore na ta pitanja ali ne mogu biti konkretna o tome.'

Palop nastavlja u sličnom smjeru: Kako ćete pristupiti pitanju homofobije?

'Obitelj ne vidim samo u tradicionalnom obliku. Definicija obitelji je na državama članicama. Ja definiram obitelj na progresivniji način. Trenutno sam potpredsjednica Kluba žena EPP-a i mi smo progresivnije no što vi mislite'.

Socijaldemokrat Brando Benifei (S&D) ponovno joj postavlja pitanje o jednakosti spolova, a Šuica uvjerava da tijekom svog djelovanja neće 'nikoga diskriminirati'.

Alice Kuhnke iz grupacije Zelenih i Odbora Femm ponovno otvara pitanje njenog glasanja protiv Izvješća o ravnopravnosti spolova, konkretno Estrella report.

Šuica uvjerava da njeno glasanje protiv nije bilo rezultat nepoštivanja prava manjina već je rezultat ekonomskih razloga.

'Komisija je tražila dodatne financijske resurse i nije postojao konsenzus unutar moje grupacije da bi se glasalo za te sporazume.'

Kuhnke ponavlja pitanje: Hoćete li zastupati prava svih? LGBT osoba? Prava manjina poput migracija? Hoćete li štititi muslimane? Prava žena da odluče o svom tijelu?

'Jednakost, vladavinu prava, ljudska prava i prava manjina, jednakost spolova temljne su vrijednosti – nemojte se bojati i sumnjati u moja stajališta i moje buduće aktivnosti.

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

------------------------------------------

20:45 Socijaldemokrat Raphaël Glucksmann (S&D) traži konkretno stajalište Dubravke Šuice o pobačaju.

Šuica smatra da se to pitanje mora rješavati na razini država članica.

'Ja ću surađivati s europskim vođama. Moja privatna stajališta nisu važna za posao koji moram obnašati. U mojoj državi članici pobačaj je legalan. Ja sam bila glavna za implementaciju Istanbulske konvencije. Zato sam izgubila glasove konzervativaca. Bila sam za ratifikaciju i u Parlamentu. Nemate nikakav razlog sumnjati u moje aktivnosti.'

------------------------------------------

20:34 Martin Sonneborn, nezavisni zastupnik, pita Šuicu kako je stekla imovinu koju trenutno posjeduje ako je prije dvadeset godina bila u obrazovnom sektoru. 'Kako će to utjecati na vašu demografsku politiku? Možete li mi reći koja je bila vaša metoda i kako ste došli do zarade?'

Tajani uskače u raspravu prije odgovora Šuice: 'Nije došlo do konflikta interesa i to je ustvrdio ured za pravna pitanja'

Šuica odlučuje odgovoriti unatoč Tajanijevom protivljenju postavljenom pitanju:

'Vi ste inspirani nekim člancima koji nisu istiniti. Učinit ću najbolje da ću napraviti ovaj portfelj uspješnim.Kada govorite o meni prije dvadeset godina, to nije istina. Prije 20 godina sam živjela u svojoj kući u Dubrovniku sa svojim mužem koji je kapetan te je zarađivao dovoljno. Ako baš želite znati, moja deklaracija interesa je uvijek bila transparentna. Sve je bilo korektno i odrađeno prema zakonu. Želim da svi koji žive u siromaštvu žive dobrim životom.'

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

------------------------------------------

20:27 Daniel Freund iz grupacije Zelenih ju je upitao zašto je kao eurozastupnica glasala protiv aktivacije članka 7. u slučaju protiv Mađarske te kako će se to usuglasiti s njenim portfeljem koji treba braniti demokraicju.

Šuica uvjerava da vjeruje u vladavinu prava. 'Mislim da je Komisija neutralna po tom pitanju i zato je moja delegacija glasala protiv pokretanja članka 7. Vjerujem u vladavinu zakona.

------------------------------------------

20:26 Nastavljaju se škakljiva pitanja o pobačaju i reproduktivnim pravima.

Socijaldemokratkinja Miapetra Kumpula-Natri (S&D) postavlja pitanje o inkluzivnosti manjina.

Šuica zaobilazi temu i ponovno razgovara i ponavlja nešto što je ponovila već nekoliko puta. Posebice se odnosi na njeno ponavljanje konstatacije o 'odljevu mozgova' iz ruralnih područja .

Još jedno ponavlja da njeno glasovanje kao eurozastupnica nije imalo veze i nije bilo protiv 'prava manjina'. "Surađivat ću sa svim svojim kolegama posebno s gospođom Dalli (Odbor za jednakost). Sigurna sam da se nećemo protiviti bilo čemu progresivnom da bismo zaštitili sve", rekla je.

------------------------------------------

20:21 Chrysoula Zacharopoulou iz Odbora za Ženska prava i ravnopravnost spolova (FEMM) i grupacije Renew Europe otvorila je pitanje glasovanja Dubravke Šuice kao eurozastupnice protiv izvješća o ravnopravnosti spolova. Konkretno, Šuica je glasovala protiv Izvješća o ravnopravnosti spolova u prijašnjem mandatu.

Zastupnica propituje njeno mišljenje o definiciji obitelji i uvjerava da inkluzivnost znači zastupanje stavova svih skupina. 'Kako ćete pristupiti LGBT pravima i reproduktivnim pravima'?

Šuica uvjerava da se njena uvjerenja neće kršiti s kolegijalnošću te uvjerava da će njen Odbor biti dovoljno progresivan i zastupati sve.

'Ako se referirate na neka moja prijašnja glasovanja dok sam bila eurozastupnica nije se radilo o mom zastupanju protiv prava spolova. Ako netko danas ide protiv LGBT skupina, nema ništa veze s mojim osobnim stajalištima, bit ću kolegijalna unutar Komisije'.

------------------------------------------

20:15 Richard Corbett iz redova socijaldemokrata (S&D) postavio je pitanje o širenju lažnih vijesti i dezinformacija unutar Europske unije o njenom radu.

'Ja sam protiv dezinformacija', govori kroz smiješak. Šuica nudi još jedan prazan odgovor zbog čega je zastupnik pita 'je li laganje u redu?'.

Šuica: Postoje različiti tipovi političara. Neki političari kada dođu doma govore Bruxelles je kriv, a kada se vrate u Bruxelles govore sve je dobro. Imaju drugačije stajalište kod kuće. Teško ih je zaustaviti. Danas imamo različite društvene kanale. Ovisi o građanima hoće li im vjerovati ili ne i to je teško zaustaviti. No, želimo se približavati građanima...

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

------------------------------------------

19:45 - Gerolf Annemans iz ekstremno desnog Kluba zastupnika Identitet i demokracija) pitao je Šuicu koje je njeno stajalište o masivnoj migraciji te kako će njen portfelj raditi na pitanju migracije. Ona je odgovorila sljedeće:

- To je jako važno i inspirativno. Govorila sam o odljevu mozgova i problemima koji ljude čine nezadovoljnim i zbog koji su prisiljeni ići iz ruralnih područja. Demokracija i demografija su važni - rekla je Šuica pa dodala da "ljudi krive demokraciju i ne žele sudjelovati u radu institucija te gube povjerenje u političare".

Geert Bourgeois, koordinator iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR), je postavio pitanje o supsidijarnosti u Europskoj uniji.

Šuica je rekla da podržava to načelo, inače jedno od ključnih u EU. Rekla je i da se male države ne mogu same boriti s velikim pitanjima poput sigurnošću.

Konkretno, Bourgeois je potom pita o uvođenju tzv. 'crvenog kartona' državama ako država članica misli da je mjera suprotna supsidijarnosti?

- Prvo imamo žuti karton. Do sad se koristio 3-4 puta. Moramo iskoristiti sve mogućnosti, a zatim doći do crvenog kartona. Zašto ne bismo o tome razgovarali u okviru pregovora o budućnosti Europe? - odvratila je Šuica.

Šuica na pitanje o Brexitu, koje je postavio Helmut Scholz (GUE), odgovora da će s bilo kakvim dogovorom o povlačenju staviti u centar građane i pitanje građana.

- Nadam se da će se postići dogovor, posebno ako govorimo o Irskoj i Sjevernoj Irskoj.

Započinje drugi niz pitanja tijekom kojeg će pitanja postavljati 18 zastupnika.

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

------------------------------------------

19:20 - Pascal Durand (Renew Europe) pitao je Šuicu kako će pristupiti problemu starenju stanovništva.

- Sada živimo duže, stoga je taj problem jako važan. Stopa nataliteta opada, ali o tome moramo raspravljati - rekla je Šuica.

Na pitanje o svojem stavu prema migracijama stanovništva rekla je:

- Legalna migracija je u redu. Bez legalne migracije naše radno stanovništvo izgubit će 20 posto radne populacije.

Na pitanje zastupnika Duranda treba li udruženje građana imati pravo da iznese zakonodavne ideje, Šuica započinje željom sretnog rođendana, a zatim daje još jedan nejasan odgovor:

- Budimo potpuno iskreni, svi znamo da ne počinjemo od nule. Oko 200.000 građana sudjelovalo je u dijalogu građana. Imali smo četiri uspješna građanska inicijativa, o vodi, glifosatu itd. Dakle, imamo alate, ali moramo pojačati naše aktivnosti.

------------------------------------------

18:45 - Prije nego se Dubravka Šuica obratila uvodni je govor održao Antonio Tajani.

Napomenuo je da je Dubravka Šuica dugogodišnji suradnik i da će njen odabir moći ojačati pozitivne odnose s Europskom komisijom. Rekao je i da će se njena sposobnost ocijeniti na temelju njene neovisnosti u odlučivanju, znanju o svom portfelju i komunikacijskih vještina.

''Za ovu dužnost parlamentarna uvjerenje u budućnost Europe je posebice važno' – a o toj ideju se raspravljalo već neko vrijeme unutar Parlamenta - rekao je Tajani.

Nakon toga uslijedio je uvodni govor Dubravke Šuice.

'Europski parlament je moj dom' , započela je Šuica svoje obraćanje u parlamentu. Naglasila je važnost demografskog pitanja u Europi i njegove povezanosti s demokracijom. Navela je da je njen cilj dati ljudima veći glas i stvoriti okruženje većeg povjerenja u institucije.

- Vidjela sam frustracije i probleme. Način života i nejednakosti dovode do gubitka povjerenja u institucije(..) moramo razumjeti razloge iza toga - rekla je Šuica.

European for Democracy and Demography Commissioner-designate Dubravka Suica of Croatia attends her hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

Posebno je naglasila ruralna područja koja gube veliki broj stanovnika i siromaštva. Vezano za 'Konferenciju o Budućnosti Europe' rekla je da treba dati Europljanima veći glas i upoznati ih s radom Unije.

- Jačanje europske demokracije ne može biti napravljeno bez najvažnijeg tijela, a to je Europski parlament koji predstavlja sve građane Unije.

Šuica je kratko sumirala i teme koje će biti u fokusu njenih interesa:

- Rješavanje problem starenja što uključuje naš način života. Najavila je i Green Paper – europski dokument koji će promicati aktivno starenje.

- Fokusirati se na ruralna područja što uključuje borbu za rizik od siromaštva i odljev mozgova.

- Koordinirat će bolji balans između obiteljskog i poslovnog života.

- Ulagat će u prava djece i njihovu budućnost.

------------------------------------------

Treći je dan ispitivanja u Europskom parlamentu kandidata za novi sastav predložene Europske komisije Ursule von der Layen. Na saslušanju koje traje od 30. rujna do 8. listopada bit će ispitano sveukupno 26 kandidata.

Preduvjet za održavanje saslušanja kroz koji je prošla i hrvatska kandidatkinja je odobrenje Odbora za pravna pitanja koji proučava financijske izjave kandidata i osigurava da u njihovim financijskim izvješćima ne postoje sukobi interesa. Zbog istih razloga iz saslušanja su u početku suspendirani mađarski kandidat Laszlo Trocsanyj i rumunjska kandidatkinja Rovana Plumb.

Nakon prođenog testa svim kandidatima je poslana lista pitanja na koja su morali odgovoriti u roku od dva dana, odgovoriti na pitanje. Odgovore Dubravke Šuice možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Dubravku Šuicu će ispitivati zastupnici iz svih političkih grupacija unutar Europskog parlamenta. Glavni zaduženi za ispitivanje će biti koordinatori iz Odbora za ustavna pitanja (AFCO) čiji je predsjednik Antonio Tajani (EPP) i koordinatori iz Odbora za Zapošljavanje i socijalna pitanja čija je predsjednica Lucia Duriš Nicholsonova (ECR).

Nakon uvodnog obraćanja koje ne smije prekoračiti 15 minuta, zastupnici imaju pravo od jedne minute za postavljanje pitanja, a odgovor Šuice ne smije prekoračiti tri minute. Cijeli postupak saslušanja traje tri sata.

Na kraju saslušanja očekuje nas evaluacija kandidat koja se odvija prema određenim kriterijima među kojima su: osnovne vještine, neovisnost u odlučivanju, specijalizirana znanja, komunikacijske vještine, obvezanost.

Ishod glasanja saznat će se kroz 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:05