Energetska suradnja

Bruxelles i Washington najavljuju suradnju u europskoj opskrbi LNG plinom

Trenutna europska proizvodnja plina nije dostatna za rastuće europske potrebe, a uvoz američkog LNG plina po konkurentskoj cijeni će regulirati domaće tržište plina.
Povjerenik Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete
 Profimedia, Alamy

Tijekom službenog susreta održanom u Washingtonu krajem srpnja, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Donald Trump, u zajedničkom su priopćenju najavili jačanje europsko-američke strateške suradnje u području energetike.

Kako bi si Europska unija osigurala sigurniju i raznovrsniju energetsku opskrbu, uvozit će više ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Europske komisije u službenoj je izjavi najavio da će nabava ukapljenog prirodnog plina biti ključna za buduću europsku energetsku opskrbu.

- Europska unija spremna je olakšati uvoz LNG plina iz Amerike i to već ostvaruje. Uz konkurentsku cijenu, rast američkog izvoza te vrste prirodnog plina, odigrat će stratešku ulogu u europskoj opskrbi plinom, ali je za to nužan preduvjet da se Washington riješi birokratskog ograničenja u izvozu - izjavio je Juncker dodavši da će energetska suradnja koristiti objema stranama.

Povjerenik Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete, istaknuo je potrebu diverzifikacije plina.

- Za osiguravanje europske opskrbe plinom bitna je diverzifikacija, stoga treba pozdraviti rast uvoza ukapljenog prirodnog plina iz Amerike po konkurentskoj cijeni zato što domaća proizvodnja plina u Europskoj uniji ne može zadovoljiti rastuće potrebe - objasnio je povjerenik, naglasivši da će se time ubrzati i prestanak korištenja elektrana na ugljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:47