Britanska nadzorna tijela traže propise za zaštitu osobnih podataka korisnika tijekom političkih kampanja

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

07.11.2018.

FILE PHOTO: A picture illustration shows a Facebook logo reflected in a person's eye, in Zenica, March 13, 2015. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Dado Ruvić / REUTERS

Ilustracija, Facebook

Britanska povjerenica za zaštitu podataka zatražila je stvaranje novih propisa za korištenje digitalnih informacija u političkim kampanjama, stoji u novom izvješću objavljenom u jeku skandala vezanog uz krađu osobnih podataka tijekom održavanja referenduma za Brexit.

- Samoregulacijski pristup neće jamčiti dosljednost, strogost, a neće niti podići povjerenje javnosti – rekla je Elizabeth Denham, povjerenica za zaštitu podataka, tijekom objavljivanja iscrpnog izvješća o 'korištenju osobnih podataka korisnika za potrebe političke kampanje' koje je sastavila njezina agencija.

- Upravo zato, pozivam na razmatranje propisa koji bi definirali korištenje podataka u političkim kampanjama i izborima – objasnila je.

Istragu koja je trajala više od 18 mjeseci, potaknule su optužbe o rasprostranjenoj zloupotrebi osobnih podataka korisnika društvenih mreža tijekom održavanja referenduma za Brexit 2016. godine.

Neovisna britanska agencija za informiranje (Information Commissioner's Office, tj. ICO), zadužena je za kontrolu sektora, ali i zaštitu podataka. Svoju su istragu temeljili na više od 700 terabajta podataka, što je jednako 52,2 bilijuna stranica preuzetih sa strojeva i servera.

Pojavivši se pred zastupnicima parlamentarne komisije zadužene za Digitalnu politiku, kulturu, medije i sport ovoga utorka, Denham je izjavila da su platforme poput Facebooka izravno uključene u skandal Cambridge Analytics, točnije, da su izravno odgovorne za krađu osobnih podataka korisnika tih društvenih mreža, čime su pokazali 'uznemirujuću razinu nepoštivanja' osobnih podataka glasača.

Ovoga listopada, ICO je kaznio Facebook s više od 500 milijuna funti novčane kazne, zahvaljujući postojećim uredbama o zaštiti podataka korisnika zbog 'nedostatka transparentnosti i sigurnosnih problema vezanih uz prikupljanje podataka'. Naime, da se kojim slučajem isti prekršaj počinio sada, prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, Mark Zuckerberg bi se suočio s daleko najstrožom novčanom kaznom koja bi iznosila 4 posto njegovog ukupnog prihoda.

 

Izvješće agencije jasno je dalo naslutiti da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno poduzeti oštrije mjere za zaštitu podataka u političkim kampanjama. Iako tako, Denham je tijekom svog izlaganja pred parlamentarnim odborom upozorila na potrebu zaštite slobode govora, koja se nerijetko kosi s regulacijom interneta i digitalnih podataka.

Iako je istraga nadležne agencije bila podjednako usmjerena na obje kampanje tijekom referenduma o Brexitu, rezultati izvješća dokazali su da je kampanja za 'odlazak' koristila tu metodu osjetno više od svojih suparnika, zbog čega se suočila s nizom novčanih kazni i kriminalnih istraga.

Rezultati istrage skandala Cambridge Analytics, koji je zloupotrebljavao osobne podatke korisnika društvenih mreža za potrebe Brexit kampanje, prisilili su tu britansku tvrtku da proglasi bankrot i obustavi svoje poslovanje. Unatoč tome, tvrtka je i dalje predmet kriminalne istrage temeljene na rezultatima nadležne agencije. Očekuje se da će se ovaj slučaj na britanskom sudu naći u siječnju 2019. godine.

Kampanja Leave.eu i osiguravajuća tvrtka Eldon, koja je u vlasništvu Arrona Banksa, kontroverznog simpatizera i glavnog financijera kampanje 'Leave', kažnjeni su s ukupno 135 tisuća funti zbog kršenja Zakona o privatnosti podataka.

S druge strane, u izvješću objavljenom 17. srpnja, britansko izborno povjerenstvo izjavilo je da su kampanja 'Vote Leave' te još dvije interesne grupacije izravno odgovorne i krive za niz kršenja izbornog prava. Nadležna agencija izdala je formalna upozorenja svim većim britanskim političkim strankama, nadodavši pritom da će započeti provođenje revizije stranaka u siječnju 2019. godine.

- Bez visoke razine transparentnosti i bezuvjetnog povjerenja birača da se njihovi osobni podaci koriste na odgovoran način, riskiramo stvaranje nadzora biračkog tijela što narušava kvalitetu demokracije – stoji u zaključku izvješća.

Međutim, isto izvješće nije zaključilo da je zloupotreba osobnih podataka bila odlučujuć faktor u glasovanju na referendumu o Brexitu, navodeći da je 'nemoguće definirati jesu li korištenje tehnike prikupljanja podataka u konačnici na bilo koji način utjecali na njegov rezultat'.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version