Direktiva o zaštiti intelektualnog vlasništva dobila posljednje 'zeleno svjetlo', Vijeće ministara usvojilo kontroverzni dokument

Autor:

  • Tea Trubić

15.04.2019.

EP Plenary session - Votes followed by explanations of votes- Vote on Copyright in the Digital Single Market:
Genevieve Engel / © European Union 2018 - Source : EP-075624B

Glavni izvjestitelj Axel Voss (EPP) nakon glasovanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu

Vijeće ministara Europske unije danas je dalo 'zeleno svjetlo' Direktivi za zaštitu intelektualnog vlasništva na internetu, što je bila posljednja prepreka jednom od najkontroverznijih zakona Unije, koji je Europski parlament formalno odobrio tijekom plenarne sjednice krajem ožujka.

Ministri poljoprivrede država članica, među kojima je i bio naš Tomislav Tolušić, bili su zaduženi za usvajanje direktive koja se odnosi na jedinstveno digitalno tržište Europske unije. Odluka je to koja je iznenadila cijelu Europu, upravo zato što direktiva nema nikakve veze s poljoprivredom, no politički dužnosnici objašnjavaju da su željeli 'završiti posao' prije velike pauze, tj. do sljedećeg susreta Vijeća koje će se održati tek 13. svibnja 2019. godine.

Direktiva će se sada objaviti u Službenom listu Europske unije, nakon čega će države članice tijekom narednih 24 mjeseci morati usvojiti Direktivu o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu u svojim nacionalnim parlamentima. Dokument će biti potpisan tijekom aktualne, posljednje, plenarne sjednice Europskog parlamenta koja se ovoga tjedna održava u Strasbourgu.

- Današnjim sporazumom, pronašli smo rješenje za zaštitu intelektualnog vlasništva u digitalnom dobu. Ova direktiva bila je posljednji dio slagalice u jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije – rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Cilj nove direktive, kao što je Euractiv.hr već bio pisao, je unaprjeđenje kvalitetnog novinarstva u Europskoj uniji, ali i zaštita europskih autora i izvođača.

Osim zaštite kreativne industrije na internetu, ministri poljoprivrede osvrnuli su se i na pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i na Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version