Europska unija nije zabranila uporabu 5G tehnologije tvrtke Huawei

U Europskoj uniji nema konsenzusa oko toga hoće li se dopustiti kineskoj tvrtci Huawei izgradnja nacionalne 5G infrastrukture. EU je u srijedu izdala niz strogih preporuka za uporabu mreže 5G u Europi kako bi se spriječili sigurnosni rizici bez zabrane Huaweija.
Ilustracija: prolaznici ispred promotivnog plakata tvrtke Huawei
 Tobias SCHWARZ / AFP

Europska Komisija je danas podržala zajednički paket alata kako bi se eliminirali sigurnosni rizici povezani s uvođenjem 5G-a, pete generacije mobilnih mreža, piše u priopćenju Komisije.

Smjernice preporučuju državama članicama EU da pretražuju operatore i procjenjuju rizike proizvođača telekomunikacijske opreme; također potiču europske zemlje da isključe rizične dobavljače iz osjetljive infrastrukture.

Europska komisija učinkovito je prepustila odluku o zabrani Huaweija ili bilo kojeg drugog dobavljača pojedinačnim državama i rekla da trebaju izbjegavati "veliku ovisnost o jednom dobavljaču" i "ovisnost o dobavljačima koji se smatraju visokim rizikom".

- Odobravamo 5G alatni okvir koje smo dogovorili s zastupnicima. S 5G-om možemo napraviti sjajne stvari. Tehnologija podržava personalizirane lijekove, preciznu poljoprivredu i energetske mreže koje mogu integrirati sve vrste obnovljivih izvora energije. Sve dobro. Ali tek kada naše mreže učinimo sigurnim - izjavila je Margarethe Vestager, povjerenica za digitalni razvoj na svom Twitter profilu.

Ujedinjena Kraljevina je u utorak postala posljednja zemlja koja je kineskom tehnološkom gigantu dala ograničena prava za uvođenje 5G mreže. Vlada Borisa Johnsona u utorak, 28.siječnja je dopustila Huaweiju da opskrbi 35 posto ''neosjetljive'' infrastrukture za 5G mreže, kao što su radio tornjevi i antene. Zabranila ga je u osnovnim uslugama, uključujući provjeru autentičnosti kupaca i pohranu podataka.

U SAD-u je tvrtka Huawei pod strogom kritikom zbog optužbi za prisluškivanje. Huawei negira te tvrdnje te tvrdi da kroz optužbe SAD želi sačuvati svoje tehnološke tvrtke od kineske konkurencije. Obavještajni dužnosnici i političari u SAD-u već duže vrijeme upozoravaju države Europe na uporabu telekomunikacijske opreme kineskog tehnološkog giganta.

Uoči današnjeg posjeta Londonu, Mike Pompeo, američki državni tajnik zjavio je da će Ujedinjena Kraljevina morati ''preispitati svoju odluku'' o uvođenju 5G infrastrukture.

- Osigurat ćemo da kada američki podaci prolaze putem mreže ako mi budemo sigurni da je ta mreža pouzdana - rekao je Pompeo.

Huawei je u srijedu pozdravio 5G smjernice Europske unije koje bi vjerojatno mogle ograničiti njegovo poslovanje u Europi, ali koje ne zadovoljavaju zahtjev SAD-a za potpunom zabranom.

- Ovaj pristrasan i utemeljen na činjenicama pristup sigurnosti 5G omogućava Europi sigurniju i bržu 5G mrežu - rekao je Huawei u izjavi.

Huawei, prvi svjetski dobavljač telekomunikacijske opreme, natječe se u Europi s dvije velike lokalne telekomunikacijske kompanije, švedskom Ericsson i finskom Nokijom. Pružatelji usluga koji nisu iz EU-a dobrodošli su u Europu sve dok se pridržavaju pravila, izjavio je na konferenciji za novinare europski povjerenik za unutarnje tržište i europsku industriju Thierry Breton. Pružatelji usluga trebaju se ocjenjivati na tehničkim i netehničkim čimbenicima, uključujući rizik miješanja u poslovanje državnih poduzeća.

Novo istraživanje Eurobarometra, objavljeno danas, pokazuje da svijest o kibernetičkim zločinima raste, s 52% ispitanika koji su izjavili da su prilično dobro ili vrlo dobro informirani o kibernetičkim kriminalima, u odnosu na 46% u 2017. godini. Komisija je priopćila kako je spremna poboljšati kiberentičku sigurnost bloka koristeći alate za zaštitu trgovine od dampinga ili stranih subvencija.

Države članice imaju rok do travnja da provedu smjernice i do lipnja izvješćuju o svom napretku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:00