Europski građani uskoro bi mogli dobiti jedan punjač za sve modele mobilnih telefona

Autor:

  • Euractiv.com

07.08.2018.

, Image: 332008045, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Europska komisija želi prisiliti proizvođače mobilnih telefona da se usuglase oko univerzalnog modela punjača.

Mnogobrojnim vrstama punjača za mobitele uskoro bi moglo odzvoniti. Naime, europske regulatorne agencije počinju s ispitivanjem navika europskih potrošača i njihovih potreba za uvođenjem univerzalnog modela mobilnog punjača, koji bi građanima Europske unije uvelike pojednostavio svakodnevicu, najavila je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Prošlo je gotovo deset godina od kada je Europska komisija prvi puta počela lobirati za uvođenje univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih uređaja. Jedan od vodećih razloga povećanog angažmana za njegovo uvođenje je i zaštita okoliša, zato što prema novim rezultatima istraživanja svake godine zapanjujuća količina električnog otpada zagadi okoliš.

Nakon višegodišnjeg prigovaranja korisnika Android i iPhone modela uređaja, koji su se žalili zbog prevelike i nepraktične količine punjača na tržištu, vodeći proizvođači mobilnih telefona su 2009. godine potpisali dobrovoljni sporazum kojim su načelno dogovorile usklađivanje punjača za sljedeću generaciju pametnih telefona, onu koja je na tržište bila plasirana 2011. godine. Među tvrtkama koje su potpisale dobrovoljni sporazum, bili su i vodeći tehno moćnici kao Apple, Samsung, Huawei i Nokia.

Nakon što je dobrovoljni sporazum prestao vrijediti, svi napori usklađivanja punjača vodećih tvrtki su zamrli, pa je Europska komisija na čelu s povjerenicom Vestager zaključila da je došlo vrijeme da se njihov angažman prene iz "zimskog sna".

- Nismo zadovoljni dosadašnjim napretkom usuglašavanja oko univerzalnog punjača mobitela, pa ćemo uskoro predstaviti novu znanstvenu studiju kojom ćemo ispitati potrebe europskih potrošača i time izvršiti pritisak na proizvođače mobilnih uređaja - objasnila je Vestager, naglasivši da će i rezultati studije utjecati na stav Europske komisije i daljnje korake koji će biti poduzeti po pitanju uvođenja univerzalnog punjača.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.