Europski sud pravde poništio odluku Europske komisije i presudio u korist Applea i Irske

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.07.2020.

(FILES) This file photograph taken on February 8, 2018, shows the logo of the US multinational technology company Apple on display on the facade of a company store in Brussels. - A European court on July 15, 2020, annulled an EU order that Apple repay Ireland 13 billion euros (USD15 billion) in back taxes, in a major legal setback for Brussels. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Emmanuel DUNAND / AFP

Ilustracija: logo kompanije Apple

Europski sud pravde poništio je odluku Europske komisije koja je kompaniji Apple 2016. godine naredila da Irskoj plati porez u iznosu od 13 milijardi eura, za svu dobit koju je tvrtka ostvarila u toj državi članici u periodu od 2003. do 2014. godine.

Izvršni direktor Applea tu je odluku Komisije prozvao 'totačnom političkom glupošću' zbog čega je uz podršku Irske, koja nije željela reformirati svoj porezni sustav zahvaljujući kojem uživa status 'porezne oaze', pokrenuo višegodišnju sudsku bitku u Luksemburgu. Apple posluje u Irskoj još od 1980-tih godina, a trenutno zapošljava oko 6000 radnika.

„Europska komisija nije uspješno dokazala da je Appleu tijekom poslovanja u Irskoj bila dodijeljena protuzakonita tržišna prednost“ stoji u službenom rješenju suda, čime zadan ozbiljan udarac izvršnoj potpredsjednici Komisije Margrethe Vestager, koja je tijekom mandata Jean-Claudea Junckera neumorno pokušavala smanjiti moć divova Silicijske doline u EU.

Irsko ministarstvo financija pozdravilo je presudu.

„Irska je uvijek jasno davala do znanja da ne postoji poseban tretman niti jedne kompanije koja posluje u našoj državi, uključujući i dvije Appleove firme ASI i AOE. Sve tvrtke plaćaju točan iznos poreza u skladu s poreznom politikom naše države.“ stoji u priopćenju nadležnog resora.

Presudom je zadovoljan i Apple.

„Ovaj slučaj nikada nije bio fokusiran na iznos poreza koji plaćamo, već na mjesto na kojem smo ga primorani platiti“ piše u njihovoj izjavi, uz dodatak da su 'ponosni na činjenicu da ih se smatra najvećim poreznim obveznikom na svijetu zbog čega su svjesni svoje uloge u društvu'.

„Apple je platio više od 100 milijardi dolara poreza na dobit diljem svijeta tijekom proteklog desetljeća, kao i desetke milijardi dolara ostalih parafiskalnih nameta“ ističu u kompaniji.

Podsjetimo, EU je optužila Apple da dobit ostvarenu u Europi, Africi i na Bliskom istoku te Indiji registrira u Irskoj, članici s najpovoljnijom poreznom politikom, zbog čega Bruxelles sumnja da je uživao tržišnu prednost u odnosu na druge kompanije. Godine 2016., Vestager je otišla i korak dalje te je praksu nazvala 'protuzakonitom državnom pomoći', te je u ime Komisije naredila Appleu da Irskoj isplati navedeni iznos i kamate zbog čega su zaiskrili odnosi između SAD-a i EU.

„Europska komisija pokušava promijeniti Appleovu poslovnu povijest u Europi te ignorirajući irske porezne zakone prouzročiti poremećaje u međunarodnom poreznom sustavu“ napisao je Tim Cook 2016. u otvorenom pismu američkoj federalnoj vladi.

Cijelu presudu Europskog suda pravde pročitajte ovdje.