Google neće više imati porezne olakšice u Europi i vraća svoje intelektualno vlasništvo u SAD

Autor:

  • Karla Juničić

03.01.2020.

A pedestrian walks past the Google offices in Cambridge, Massachusetts, U.S., June 27, 2017. REUTERS/Brian Snyder TPX IMAGES OF THE DAY
Brian Snyder / REUTERS

Ilustracija: Podružnica Googlea

Google više neće koristiti licenciranje intelektualnog vlasništva izvan matične države poznatu kao ''dvostruka irska'' porezna struktura , što je američkim tehnološkim kompanijama omogućavalo izbjegavanje plaćanja američkog poreza i uštedu od preko milijarde dolara.

Nedavna reforma poreza na dobit započinje poticati tvrtke na povratak intelektualnog kapitala u SAD. Takav smjer potvrđuje i odluka Googlea u utorak. Google je odlučio vratiti svoje intelektualno vlasništvo u SAD čime je prekinuo dugogodišnju politiku iskorištavanja poreznih olakšica u drugim zemljama.

Najpoznatija internetska tražilica je priopćila je taj potez osmišljen kako bi se pojednostavili dogovori o porezu na dobit pravnih osoba u skladu s naporima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za ograničenjem međunarodnog izbjegavanja poreza, kao i nedavnim izmjenama američkih i irskih zakona.

- Sada pojednostavljujemo svoju korporativnu strukturu i licencirat ćemo svoj IP (intelektualno vlasništvo) u SAD-u, a ne Bermudi -  rekao je glasnogovornik tvrtke u izjavi.

Irska je kao zemlja Europske unije nudila niske porezne stope kako bi povećala strane investicije, posebice tehnoloških i farmaceutskih tvrtki. Google je koristio svoju nizozemsku podružnicu Google Netherlands Holdings za prebacivanje prihoda od autorskih naknada ostvarenih izvan SAD-a, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sjedištem na Bermudi gdje tvrtke uopće ne plaćaju porez na dobit. Oblik poslovanja je poznat poznatiji pod nazivom “dvostruka irska'' porezna struktura ili ''nizozemski sendvič”, oslobađao je Google obveze plaćanja poreza na te prihode u SAD-u i u Europi, pri čemu one čine većinu njegovog inozemnog profita.

Mogućnost slanja dobiti u porezno utočište dala je tvrtkama poticaj da prijavljuju što manju zaradu u zemljama u kojima posluju.

Google zapošljava tisuće ljudi iz svih dijelova svijeta u Dublinu, iako je Irska  oporezivala djelić profita od Googleove prodaje u inozemstvu. Pod pritiskom Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Irska je 2014. odlučila prekinuti taj aranžman i okončati Googleove porezne povlastice u Irskoj do 2020. godine. Većina tvrtki djelovala je znatno prije tog roka i zamijenila svoje dvostruke irske aranžmane novim strukturama koje imaju iste prednosti.

Mogućnost slanja dobiti u porezno utočište dala je tvrtkama poticaj da prijavljuju što manju zaradu u zemljama u kojima posluju.Google, kao i druge multinacionalne kompanije koje koriste međunarodne strategije za smanjenje poreza, uvijek su opravdale da plaćaju sve poreze. U svoju obranu, američke kompanije su taj oblik poslovanja vidjele kao neku vrstu mjere samopomoći koja im je omogućivala konkurenciju i natjecanje na međunarodnom tržištu unatoč američkoj relativno visokoj poreznoj stopi na dobit.

Novi zakon o porezu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je stupio na snagu u siječnju 2018. godine okončao je razlog zbog kojeg će američke kompanije pribaviti inozemni profit u inozemstvu. Sada zarada koja je ostvarena i oporezovana u inozemstvu neće podlijeći dvostrukom oporezivanju nakon što se vrati u SAD.

Američke tehnološke kompanije uštedjele su do sada milijarde dolara poslujući u zemljama gdje su uživale u poreznim olakšica. Google je primjerice samo 2017. godine preko nizozemske podružnice na Bermudi prebacio 19,9 milijardi eura, a u 2018. 21,9 milijardi eura.