Irska se pridružuje sve duljem popisu europskih zemalja koje se protive digitalnom porezu

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

09.10.2018.

European union flag against parliament in Brussels, Belgium, Image: 313645453, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zakon se usklađuje sa direktivama EU

Irska se pridružila sve većem broju članica Europske unije koje se protive prijedlogu Europske komisije o uvođenju poreza od 3 posto na prihode za tehnološke tvrtke.

Tako se Irska pridružila Finskoj, Švedskoj i Češkoj u otvorenom protivljenju zakonskog prijedloga koji bi poreznim prihodima mogao osigurati čak 5 milijardi eura godišnje.

Kritičari prijedloga direktive navode da bi se tim mjerama kršile obveze međunarodnih ugovora, ističući da bi one mogle dovesti do problema dvostrukog oporezivanja.

Prema navedenim planovima, tvrtke bi plaćale porez u onoj državi iz koje prihod potječe, a ne tamo gdje su rezidenti u porezne svrhe.

Novim bi porezom bile obuhvaćene tvrtke čiji ukupni godišnji prihodi iznose od 750 milijuna eura na više, dok bi godišnji oporezivi prihodi u Europskoj uniji bili oni od 50 milijuna eura na više.

Ovi planovi se odnose na prihode koji potječu od prodaje prostora za oglašavanje, prijenosa podataka koji olakšava prodaju robe na internetu te prodaje podataka dobivenih iz informacija koje pruža korisnik.

Iza prijedloga ove reforme stoji Austrijsko predsjedništvo Vijećem Europske unije uz potporu francuske uprave.

Prema izvješću irskih novina The Irish Times, štete koje bi uvođenje digitalnog poreza moglo nanijeti europskoj konkurentnosti, ali i dodatno narušiti ionako kompleksne odnose sa SAD-om, glavni su razlozi zbog kojih se Irska protivi implementiranju poreza na digitalne usluge.

Zajedničko očitovanje koje su napisale četiri države glasi:

- S obzirom na potencijalno dalekosežne političke, gospodarske i pravne posljedice uvođenja poreza na razini EU koji nije u skladu s poreznim ugovorima, smatramo da je potrebna rasprava o usklađenosti poreza na digitalne usluge s međunarodnim obvezama, posebice poreznim ugovorima država članica s trećim zemljama - stoji u zajedničkom službenom očitovanju četiri države.

Naime, Irska favorizira prijedlog Luksemburga kojim bi radije podržala globalni digitalni porez, nego onaj specifični za Europsku uniju. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) trenutno raspravlja o okviru za oporezivanje digitalnih divova na svjetskoj razini, ali se pokazuje da neće biti lako postići sporazum između članica udruženja.

OECD je osmislio okvir za borbu protiv smanjenja porezne osnovice i premještanja dobiti za aktivnosti kojima tvrtke provode strategije za iskorištavanje rupa u poreznim propisima u svrhu premještaja dobiti u državama s niskim porezima. Irska kaže da norme koje su u sklopu tog okvira dogovorene nisu uskladu s dodatnim prijedlozima za uvođenje globalnog digitalnog poreza.

Austrijsko predsjedništvo EU izjavilo je da bi se u idealnom slučaju 'trebalo usvojiti globalno i sveobuhvatno rješenje na razini OECD-a i G20', ali je upozorio da će za takav sporazum Europa još uvijek trebati pričekati.

Međutim, neke zemlje već postaju nestrpljive.

Britanski ministar financija Phillip Hammond zazire od predugog čekanja za postizanje odgovora na nadnacionalnoj razini. Na nedavno održanoj konvenciji Konzervativne stranke u Birminghamu, Hammond je izjavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo to uraditi samostalno, ukoliko to u konačnici bude potrebno.

- Najbolji način na koji bi se međunarodne tvrtke moglo oporezivati je putem međunarodnih ugovora, ali vrijeme za razgovor bliži se kraju i ovo odugovlačenje mora prestati - rekao je.

- Ako ne uspijemo postići dogovor, Ujedinjeno Kraljevstvo će to učiniti samostalno, s vlastitim porezom na digitalne usluge - dodao je.

U međuvremeno, Španjolci postaju jednako nestrpljivi oko pravila koja bi trebala definirati globalnu digitalnu politiku.

Španjolsko Ministarstvo financija je ovoga četvrtka otkrilo planove za uvođenje posebnog poreza na digitalne platforme, kada je predstavnica španjolskih socijalista María Jesús Montero predstavila model koji uistinu nalikuje onome kojeg je nedavno predložila Europska komisija, izvijestio je El Pais.

S obzirom na to da zemlje diljem Europe postaju nestrpljive oko općeg konsenzusa o tom pitanju, austrijsko predsjedništvo reklo je da će se o tom pitanju raspravljati tijekom sastanka predstavnika 26. listopada.