Izglasana Direktiva o zaštiti intelektualnog vlasništva

Autor:

  • Tea Trubić

12.09.2018.

, Image: 104282326, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Danas u 12:30 službeno je izglasana Direktiva koja je proteklih mjeseci privukla pozornost javnosti zbog spornih članaka 11 i 13 prijedloga reforme.

Direktiva je prihvaćena s 438 glasova za, 226 glasa protiv te 39 suzdržanih, što je bilo dovoljno za pobjedu zastupnika Europske pučke stranke Axela Vossa, koji je postao njezino zaštitno lice i koji je među svojim kolegama najviše lobirao za prihvaćanje Direktive u njezinom nepromijenjenom obliku.

Podsjetimo, prijedlog Direktive pao je na glasovanju početkom srpnja, kada su ga zastupnici Europskog parlamenta odlučili vratiti na doradu zbog sve glasnije kritike da će u svom trenutnom obliku naštetiti slobodi na internetu.

Direktivu su predložili zastupnici Europske pučke stranke uz objašnjenje da postoji potreba da se intelektualno vlasništvo prilagodi digitalnom dobu te da se zaštite prava umjetnika na internetu. Najveći kritičari spornih članaka su isticali da će se člankom 11 uvesti 'porez na link' čime će se ugroziti opstanak malih portala i medijskih servisa, dok će se člankom 13 odgovornost za korištenje intelektualnog sadržaja prebaciti na velike servise poput YouTubea i Facebooka.

 

- Pozdravljamo današnju odluku Europskog parlamenta zato što vjerujemo da predstavlja simbol potrebe modernizacije intelektualnog vlasništva u digitalnom dobu – rečeno je u službenoj izjavi povjerenica Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version