Mark Zuckerberg:“Pristajemo da nas se regulira, a plaćat ćemo i više poreze”

Autor:

  • Tea Trubić Macan

18.02.2020.

European Commission vice-president in charge for Values and Transparency Vera Jourova (L) shakes hands with the founder and CEO of US online social media and social networking service Facebook Mark Zuckerberg (R), in Brussels, on February 17, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za zaštitu europskih vrijednosti i transparentnost Vera Jourova (lijevo) i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

- Nije na nama da se prilagodimo Facebooku, već da se Facebook prilagodi nama - rekao je jučer novinarima europski povjerenik Thierry Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos, sada zadužen za unutarnje tržište EU, nakon sastanka s Markom Zuckerbergom, izvršnim direktorom Facebooka, koji je posjetio Bruxelles.

Breton je također rekao kako će do kraja godine odlučiti hoće li usvojiti stroga pravila unutar zakona o digitalnim uslugama kojim će se regulirati online platforme i utvrditi njihove odgovornosti. Odbacio je dokument za raspravu koji je u ponedjeljak objavio Facebook, u kojemu se predlažu blaža pravila. “To nije dovoljno”, rekao je Breton. Dodao je da Facebook nije spomenuo svoju dominaciju na tržištu, niti odredio svoje obveze.

Novi prijedlozi

Breton će u srijedu objaviti svoje prijedloge o korištenju industrijskih podataka i borbi protiv dominacije Facebooka, Googlea i Amazona. Također će objaviti pravila o upravljanju umjetnom inteligencijom, što će također utjecati na kompanije poput Facebooka.

Europska povjerenica Věra Jourová, zadužena za zaštitu demokracije i vladavine prava, bila je jednako nepopustljiva oko uloge Facebooka u borbi protiv govora mržnje na internetu, dezinformacija i izborne manipulacije.

- Facebook ne može odbaciti odgovornost. Facebook i gospodin Zuckerberg moraju sami sebi odgovoriti na pitanje ‘tko žele biti’ kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati - priopćila je Jourová.

- Ne mogu vlade ili regulatori osigurati hoće li Facebook biti sila dobra ili zla - kazala je.

Konačno, glasnogovornik Facebooka objavio je da se “gospodin Zuckerberg susreo i s izvršnom potpredsjednicom Vestager (Margrethe, zadužena za projekt Europa spremna za digitalno doba) ranije tijekom dana. Imali su dobru diskusiju o tekućim pitanjima u digitalnom sektoru”. Prevedeno: povjerenica Vestager također je beskompromisno Zuckerbergu dala do znanja kako se pravila EU, postojeća i ona koja će tek donijeti, moraju poštivati. Vestager, naime, posebno istražuje uslugu uvrštavanja, Facebook Marketplace. Preciznije, platformu za prodaju. Komisija želi znati tretira li Facebook klijente na jednak način, jer bilo je prigovora iz sektora.

Suradnja s državom

Zuckerbergu nije pomogao ni tekst koji je jučer objavio u Financial Timesu, neposredno prije dolaska u Bruxelles. U njemu iznosi kako smatra da privatne kompanije ne bi trebale samostalno donositi odluke koje izravno utječu na fundamentalne demokratske vrijednosti, nego bi trebale surađivati s tijelima državne vlasti u pronalasku transparentnih i sigurnijih rješenja za dobrobit građana.

- Smatramo da je oglašavanje na Facebooku znatno transparentnije nego na televiziji, u printu ili na ostalim internetskim servisima, zato što naša platforma objavljuje sve detalje o oglasima: tko ih je platio, koliko, ali i broj naših korisnika do kojih je ta poruka doprla - stoji u članku, uz kratku napomenu da je danas gotovo nemoguće sa sigurnošću odrediti što se točno smatra “političkim” sadržajem na društvenim mrežama.

- Facebook je napravio nekoliko koraka u pravom smjeru, ali je još uvijek zabrinjavajuće do koje mjere nisu svjesni opasnosti koju njihove kompanije predstavljaju za demokratski sustav - komentirao je predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber uoči jučerašnjeg sastanka.

Zuckerberg je treći po redu iz velikih tehnoloških kompanija koji je pohodio Bruxelles kako bi osigurao što bolje uvjete u budućim razgovorima i pregovorima. Prije njega Europsku komisiju su pohodili Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Alphabet, koja u svom vlasništvu ima Google, te John Gianandrea, stariji potpredsjednik Applea za umjetnu inteligenciju. Više je nego jasno da su veliki tehnološki divovi, bez obzira na to što im leđa čuva administracija predsjednika Donalda Trumpa, zabrinuti razvojem stanja na velikom europskom tržištu.

Porezi za američke tehnološke tvrtke ključni su spor između EU i SAD-a

Amazonu, Facebooku i Googleu odgovaraju postojeći propisi jer mogu izvući profit u zemljama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika. Vladini dužnosnici pristali su ispregovarati nova pravila o tome gdje treba plaćati porez i koji udio profita treba oporezivati kada velike digitalne tvrtke nisu fizički nazočne na tržištu, priopćila je prošli mjesec Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Pitanje oporezivanja tehnoloških divova jedan je od ključnih sporova između SAD-a i EU. Naime, američki predsjednik Donald Trump silno se protivi stavu Bruxellesa da bi GAFA (Googole, Amazon, Facebook, Apple) trebao dio poreza plaćati tamo gdje ostvaruje prihode, dakle u EU. I zbog toga prijeti poreznom odmazdom Bruxellesu. EU nije uspjela samostalno donijeti odluku o porezima, dijelom zbog protivljenja zemalja poput Irske, ali je dogovoreno da će se o tome odlučiti na razini OECD-a. Pariz je objavio da će samostalno uvesti poreze tehnološkim tvrtkama ako se ne postigne globalni dogovor.