Nakon skandala u Londonu EU će uvesti stroga pravila za tvrtke koje koriste tehnologije za prepoznavanje lica u nadzornim kamerama

Autor:

  • Karla Juničić

22.08.2019.

People walk past a poster simulating facial recognition software at the Security China 2018 exhibition on public safety and security in Beijing, China October 24, 2018. REUTERS/Thomas Peter - RC1318930250
Thomas Peter / REUTERS

Prema novim pravilima EU ograničiti će nadzor privatnim tvrtkama, policijskim i sigurnosnim tijelima

Prema navodima visokih dužnosnika iz Bruxellesa, Europska komisija uskoro planira donijeti uredbu o strogom ograničenjima na uporabu tehnologije koja koristi prepoznavanje lica.

Zbog sveprisutne upotrebe tehnologije nadzora u javnim prostorima koja koristi sustave za prepoznavanje lice Komisija je odlučila uvesti nova pravila kako bi pokušala zaustaviti ili ograničiti stalni javni nadzor europskih građana.

Cilj pravila će biti ograničiti 'neselektivnu' upotrebu takve tehnologije od strane poduzeća i javnih vlasti. Prema planu, europskim će građanima biti dana ovlast da 'znaju kada se koriste podaci prepoznavanja lica' te će moći 'čvrsto ograničiti' prava na upotrebu sličnih podataka, prema izvorima.

Poticaj za stvaranje takve inicijative došao je nakon otkrića da su se kamere za prepoznavanje lica koristile u nadgledavanju jednog od najprometnijeg djela Londona, King's Crossa, što je proteklog tjedna pokrenulo istragu britanskog nadzornika za zaštitu podataka. Kako je prvi izvijestio Financial Times, deseci tisuća ljudi identificirani su putem nadzornih kamera koje prate posjetitelje i svakodnevne prolaznike, bez ikakvih obavijesti da se koristi tehnologija prepoznavanja lica – za što nisu dobili odobrenje ili dopuštenje.

Uvođenje novog zakonodavstva koje bi ograničavalo korištenje sličnih tehnologija ojačalo bi zaštitu građana koja je već djelomično sadržana u općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR). Iako je neovlašteno prikupljanje 'biometrijskih' podataka pomoću kojih se može identificirati osoba zabranjeno GDPR-om, nijedno zakonodavno tijelo Europske unije za zaštitu podataka nije pripisalo kazne za tvrtke koje ih krše.

Britanska povjerenica za informacije Elizabeth Denham rekla je da je 'duboko zabrinuta zbog uvođenja' tehnologije prepoznavanja lica kad je riječ o policijskim i sigurnosnim snagama u Ujedinjenoj Kraljevini. Ranije ove godine državno tijelo za zaštitu podataka u Švedskoj pokrenulo je istragu zbog upotrebe tehnologije za prepoznavanje lica u školama koja se koristila za evidenciju pohađanja nastave.

Novi prijedlog zakona utjecao bi na stupanj korištenja tehnologije za prepoznavanje lica u nadzoru u javnim prostorima koji će biti dopušten privatnim tvrtkama, policijskim i sigurnosnim tijelima korištenje. Novi zakon bio bi dio inicijative kojim Europska unija želi stvoriti pravila za razvoj umjetne inteligencije temeljene na etičkom poštivanju prava građana. 

Novi nacrt pravila o umjetnoj inteligenciji u EU u ranoj je fazi nastanka, ali novoizabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla je da će u prvih sto dana svog mandata predstaviti novo zakonodavstvo koje će pružiti  'koordinirani europski pristup umjetnoj inteligenciji temeljen na ljudskim i etičkim pravima'.