Odbijen je kritiziran prijedlog kontrole autorskih prava, sporni zakon će ići u uobičajenu proceduru

Autor:

06.07.2018.

Frau betrachtet eine Internetseite mit Copyright-Zeichen. Symbol: Schutz des Urheberrechts im Internet. |Woman looking at an Internet site with copyright sign. Symbol: protection of the copyright in the internet.|, Image: 159453174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

"Ovom ćemo se pitanju vratiti u rujnu i riješiti sve nedoumice." rekao je europarlamentarac demokršćana Axel Voss, koji je postao i zaštitno lice sporne Direktive.

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su odbili prijedlog Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta da se počne s pregovorima o modernizaciji Zakon o autorskim pravima.

Protiv prijedloga glasalo je 318 zastupnika, prijedlog je poduprlo njih 278, a 31 je zastupnik bio suzdržan. Sukladno tome, Europski će parlament o ovom pitanju odlučivati na sljedećoj plenarnoj sjednici koja će se održati u rujnu ove godine.

Reforma autorskog prava odvijat će se po uobičajenoj proceduru, što znači da će zastupnici o zakonu prvo raspraviti te da će na zakon moći podnositi amandmane.

Axel Voss, europarlamentarac iz njemačke Kršćansko-demokratske zajednice i član Odbora koji je podržao strožu zaštitu autorskih prava na internetu, rekao je da mu je žao što prijedlog nije prošao.

"Ovom ćemo se pitanju vratiti u rujnu te ćemo tada pokušati riješiti sve nedoumice koje ljudi imaju oko potrebe za modernizacijom Zakon o autorskim pravima", rekao je Voss.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version