Robert Strayer: Gospodarstvo SAD i EU povezanije je nego ikada i narušavanje digitalnih mreža 5G-a utjecat će na sve nas i zato je Huawei prijetnja

Postoji veliki niz zabrinutosti koji se povezuje s tehnologijom 5G poput straha od radijacije, kineskog prisluškivanja i sumnjivih nesigurnosti u digitalnom svijetu. Na današnjoj medijskoj konferenciji u Bruxellesu Robert Strayer, američki veleposlanik za mrežne i međunarodne komunikacije još jednom je pozvao vlade država da razmotre rizik koji predstavlja Huawei i druge kineske tvrtke za informacijsku tehnologiju.
Američki veleposlanik za mrežne i međunarodne komunikacije Robert Strayer
 Rafael Marchante / REUTERS

Strayer je objasnio da je američku pozicija prema 5G znači 'osigurati sigurni kibernetički prostor diljem svijeta za buduće generacije'.

- Kibernetička politika je najbitnija za SAD kao i za sigurnost svih zemalja svijeta – objasnio je Strayer te je rekao da, iako 5G znači transformaciju i osigurava korisnicima učinkovitiju i brzu konekciju, ona istovremeno predstavlja više rizika i prijetnji nego bilo koja tehnologija do sada. Ona može biti pozitivna no s njom se treba postupati s oprezom.

Strayer je posebice upozorio na kineske preprodavače 5G tehnologije koji ugrožavaju mrežnu sigurnost. Naglasio je da postoji veliki broj kineskih zakona koji upravo doprinose širenju nesigurnosti u mrežnom prostoru i potiču kibernetičke napade.

- Postoje visoko rizične kompanije koje su povezane s Kinom i uvjeravam vas da niti jedna veća američka kompanija neće koristiti tehnologije Huaweija ili ZTE. Kao odgovor na rizik, SAD je prošle godine donijela zakon koji zabranjuje američkoj vladi da koristi opremu ili usluge od određenih visokorizičnih tvrtki koje su povezane s Kinom.

Ipak na pitanje kako SAD vidi ulaganja Huaweija u Europi, odgovorio je da će SAD nastaviti svoju komunikaciju i pregovore sa zemljama Europske unije koje planiraju implementirati tehnologije 5G.

To najviše ide u prilog činjenici da su gospodarstva SAD-a i Europe sve povezanija te će bilo kakvo 'narušavanje u digitalnim uslugama utjecati na sve nas', rekao je Strayer i dodao da se ne radi samo o 'smetnjama' koji se mogu dogoditi u dijeljenju povjerljivih informacija već 'o širokom spektru digitalnih usluga' koje se dijele između Europe i SAD-a.

Ipak, ako neka država potpiše ugovore s rizičnim dobavljačima, poput Huaweija, još je rano za spekulirati kako će vlada SAD-a reagirati na takav porez budući da prije godinu dana nitko nije ni pričao o rizicima u opskrbnom lancu unutar mreže 5G, rekao je.

Strayer je objasnio da će sklapanje ugovora s Huaweijem ili drugim rizičnim dobavljačima predstaviti veliki rizik na nacionalnu sigurnost.

- Zasigurno želimo imati angažman s vladama u pogledu budućnosti 5G mreža i moramo ih uvjeriti da ne bi trebali imati nepouzdane dobavljače. Morat ćemo procijeniti kako dijeliti informacije.

Huawei i ZTE bili su uključeni i ranije u krađu intelektualnog vlasništva u svrhu pružanja informacija korisnih za kinesku Komunističku partiju ili poboljšanje poslovanja kineskih kompanija, rekao je Strayer. Kina istovremeno ima velik broj zakona koji pridonose kibernetičkoj nesigurnosti. Također, izrazio je zabrinutost zbog brojnih infrastrukturnih ugovora koje sklapaju države kao dio inicijative Jedan pojas, jedan put jer se oni vrlo često provode na netransparentan način.

Objasnio je da inicijative koje poduzima SAD protiv kineskih tvrtki su bazirane na zaštiti sigurnosti, a ne na tržišnoj prevlasti u vodstvu tehnologije 5G. Glavna konkurencija kineskim tvrtkama su finske, švedske i južnokorejske kompanije.

Strayer je ocijenio kao pozitivan korak preporuku Europske komisije za provođenjem niza operativnih koraka i mjera za postizanje visoke razine kibernetičke sigurnosti 5G mreža u cijeloj Uniji.

Da pojasnimo, prema novoj odluci Europske komisije svaka država članica mora do 30. lipnja 2019. godine dovršiti procjenu rizika infrastrukture 5G mreža na nacionalnoj razini. Zatim bi na temelju te procjene države članice trebale ažurirati postojeće sigurnosne zahtjeve za pružatelje mrežnih usluga i u njih uključiti uvjete za jamčenje sigurnosti javnih mreža, osobito u kontekstu dodjele prava na korištenje radijskih frekvencija u 5G pojasevima, piše u priopćenju Komisije.

Strayer je u svom zaključku naveo kako je najbitnije da se uvođenjem novih tehnologija ne izgube sustavne ljudske vrijednosti i građanske slobode, a nacionalna sigurnost ne dovede u rizik.

Reakcije Kine

Iako još nisu stigle reakcije kineskih digitalnih tvrtki na današnji komentar Strayera, nakon njegovih prošlih izjava tijekom kongresa Mobile World 2019, kada je zastupao stav sličan današnjem, iz tvrtke Huawei su odgovorili kako je 'sigurnost njihovih mreža jednaka kao i svih ostalih' te su se potužili da se američka vlada okreće protiv njih.

- Vjerojatno smo najtestiraniji pružatelj usluge na svijetu – rekla je Sophie Batas, direktorica za internetsku sigurnost u Huaweiju.

SAD nastoje preuzeti vodeću ulogu u izgradnji 5G mreža koje će podržavati autonomne automobile, pametne gradove i druge nove tehnologije širom svijeta. Usprkos upozorenjima SAD-a, pružatelji usluga u najmanje šest zemalja, uključujući Island, Saudijsku Arabiju i Tursku, ušli su u partnerstvo s Huaweijem, navode iz te tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:51