Šef kibernetičke sigurnosti kompanije priznao: 'Od preuzimanja dužnosti, zbog sigurnosnih sam razloga blokirao proizvodnju više od 100 proizvoda'

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

24.07.2019.

Journalists attend the presentation of the Huawei's new smartphone in Paris, May 7, 2014. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo - S1BETRNKCGAA
Philippe Wojazer/File Photo / REUTERS

Kineski telekomunikacijski div Huawei blokirao je izlazak na tržište više od stotinu proizvoda zbog zabrinutosti da artikli ne zadovoljavaju sigurnosne standarde, piše Euractiv.

Predstavnik huaweijevog laboratorija za kibernetičku sigurnosnt koji se nalazi u kineskom gradu Shenzenu, prošloga je tjedna izjavio da je John Suffolk, novi direktor kompanije zadužen za kibernetičku sigurnost, od preuzimanja dužnosti 2011. godine zaustavio plasiranje proizvoda više od stotinu proizvoda.

- Odluka se donosi kada proizvod ne zadovoljava standarde kvalitete sigurnosti - objasnio je Suffolk u razgovoru s novinarom Euractiv-a, dodavši da se problemi najčešće odnose na vidljive zaporke ili osjetljivosti u komponentama trećih strana.

Štoviše, Suffolk navodi da se proizvod nakon blokiranja šalje natrag u proizvodnju kako bi se pronašla greška zbog koje nije zadovoljio sigurnosnu provjeru.

- Ako je kvaliteta proizvoda uistinu loša, onda se u obzir uzimaju disciplinske mjere - poručio je Suffolk.

Huawei je i ranije bio izložen kritikama zbog navodnih 'backdoorova' – programa za neovlašteni ulazak u sustav, koji bi omogućili špijunažu kineske vlade; optužba koju kompanija neprestano odbacuje.

Nakon što je objavljeno izvješće profesora Christophera Baldinga sa Sveučilišta Fulbright u Vijetnamu, koje je zaposlenike tvrtke Huawei povezalo s kineskom vojskom, pregledano je više od 25.000 životopisa bivših i sadašnjih zaposlenika. Zaključak istraživanja je da postoje 'čvrsti dokazi da osoblje kompanije djeluje prema uputama kineske državne inteligencije'. No, podružnica Huaweija u Shenzenu ima politiku nezapošljavanja kandidata koji su služili u kineskoj vojsci, prenosi Euractiv.

U međuvremenu, prošloga je tjedna u Bruxellesu održan okrugli stol za predstavnike medija, na kojem je potpredsjednica kompanije Catherine Chen izjavila da 'tvrtka nema logistiku za upravljanje kibernetičkim rizicima koji nastaju navodnom intervencijom kineske vlade'. Međutim, Huawei ima sporazume s vladama Njemačke, Kanade i Ujedinjene Kraljevine.

Tijekom Cheninog posjeta također se pokazao da je većina ugovora o izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, koje je tvrtka već osigurala, sklopljeno s europskim poduzetnicima. Tvrtka je sklopila 50 ugovora, uključujući 28 s europskim operaterima, što naglašava važnost europskog tržišta za budućnost tvrtke na 5G tržištu.

Međutim, postoji opasnost da će nekolicina zemalja članica narušiti šansu da EU usvoji zajedničku sigurnosnu strategiju za izgradnju 5G infrastrukture. Povodom zahtjeva Komisije, 24 od 28 država članica vratilo je nacionalne procjene rizika za budući razvoj 5G mreže unutar bloka koji će s vremenom ući u sigurnosni okvir cijele Europske unije za 5G, koji bi trebao biti završen do 1. listopada.

Huawei je pozdravio planove za uspostavljanje zajedničke strategije Unije, poručujući da se 'u potpunosti slaže sa stavom da su zajednički sigurnosni standardi za 5G mreže potrebni u cijelom EU-u'.

Jedna je zemlja u kojoj je kineska tvrtka već dobila određeni stupanj potpore je Ujedinjena Kraljevina, i to nakon što se početkom godine pokazalo da će London dopustiti uključivanje Huaweija u izgradnju britanske 5G infrastrukture.

Međutim, Financial Times je tijekom vikenda izvijestio da je stalni predstavnik Ujedinjene Kraljevine pri Europskoj uniji Tim Barrow isključen iz rasprava o kibernetičkim rizicima vezanih uz suradnju s Huaweijem.Barrow je nedavno napisao žalbu Europskom vijeću nakon što mu je 'oduzeta' pozivnica za sastanak EU28 koji se trebao održati 25. lipnja na kojemu su države članice raspravljale o kibernetičkim standardima Unije.

Posebna točka na dnevnom redu sastanka bile su sigurnosne prijetnje koje predstavlja Huawei. Barrow je u pismu poručio Vijeću da Ujedinjena Kraljevina do sada 'nije dobila nikakvo objašnjenje o suštinskom razlogu za njezino isključenje'.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com, a na hrvatski ga je prevela Mia Lui.