Umjetna inteligencija mogla bi pomoći čovječanstvu, ali i izazvati nove sukobe svjetskih sila

Nove tehnologije mogu poboljšati produktivnost i potaknuti društveni napredak.
Razvoj umjetne inteligencije može dovosti do novih sukoba, posebice između SAD-a i Kine. Na slici: Gary Shapiro predsjednik Consumer Technology Association (CTA) u govoru na konferenciji o AI 8.siječnja 2019.
 Steve Marcus / REUTERS

No, istovremeno, umjetna inteligencija (AI) u ranoj je fazi svog razvoja, a politike privatnosti, zakoni, standardi sigurnosti te etika jednostavno ne stižu u stopu pratiti trend. Upravo zbog uspostave normi, umjetna inteligencija može dovesti do novih sukoba i rivalstava na svjetskoj razini, posebice između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Pitanje sigurnosti, etike i privatnosti imaju izravni utjecaj na percepciju i povjerenje ljudi u AI, koje je na niskoj razini.

Prošlog ljeta kineska vlada je donijela ambiciozni plan: ''Razvojni plan nove generacije umjetne inteligencije'' (AIDP) u kojem navodi ciljeve kojim bi Kina trebala preuzeti svjetsko vodstvo u različitim područjima AI-a do 2030. godine. Plan je važan jer ne opisuje samo tehnološke ambicije države već i planove za regulaciju politike, etike i standarda. U travnju Peking je postao domaćin međunarodne konferencije posvećena umjetnoj inteligencije na kojoj su predstavljeni su svi najveći vrhunci razvoja umjetne inteligencije Kine koja se želi postaviti kao svjetski lider.

Predsjednik Xi Jinping vjeruje da budućnost razvoja novih vojnih tehnologija ovisi prvenstveno o razvoju AI-a.

No, standardi koji se uspostavljaju u drugim državama svijeta su tek na početku i ne postoji konsenzus među njima što bi moglo dovesti do novih sukoba u razvoju tehnologija. Primjer je već kinesko-američki rat zbog kibernetičke sigurnosti i optužbi o prisluškivanju tvrtke Huawei. Kineske velike kompanije postaju globalni igrači, a algoritmi AI-a razvijeni u Kini imat će utjecaj i na korsnike u inozemstvu.

A robot server carries dishes as it leaves the kitchen to fulfill diners' order at Haidilao's new artificial intelligence hotpot restaurant in Beijing, China, November 14, 2018. Picture taken November 14, 2018. REUTERS/Jason Lee - RC1A00CC52F0
Jason Lee / REUTERS
Umjetna inteligencija, ili ideja da računalni sustavi mogu obavljati funkcije, tipično povezane s ljudskim umom dovesti će do automatizacije svih poslova. Na slici prvi restoran u svijetu u kojem poslužuje AI robot, u Pekingu

'AI rat' Kine i SAD-a

Američke tvrtke i vlada pokušavaju odvratiti kineske tvrtke od akvizicije i utjecaja na domaćem tržištu. Kineske tvrtke već uvelike koriste prednost oglašavanja na platformama društvenih medija u SAD-u koje ciljaju kupce. Postoje i potencijalni problemi nacionalne sigurnosti, kaže Graham Webster iz američkog think tanka Nova Amerika.

- Recimo da postoji američki vojni časnik s djetetom koje pored njega radi meme na TikToku. Je li moguće da se prikupljaju podaci kroz tu uporabu koja bi mogla biti korisna za kinesku obavještajnu službu? Da, to je moguće. Ali nismo još vidjeli dokaze – rekao je Webster.

TikTok, društvena karaoke aplikacija u vlasništvu Bytedance je osvojila SAD. Prema Wall Street Journalu, TikTok je potrošio milijardu dolara na oglašavanje u SAD-u 2018. godine, a njegov broj korisnika neprestano raste.

Rast prihoda i korisnika TikToka

Novi postavljeni standardi Kine mogli bi dodatno ojačati komercijalnu konkurentnost kineskih tvrtki na globalnoj razini. Kinesko određivanje prioriteta tehničkih standarda u razvoju AI-a nije samo motivirano ekonomskim dobicima. Ono što je još bitno je rast povjerenja u nove tehnologije kroz razvoj etičkih standarda.

Za Kinu, oblikovanje globalnih AI standarda ključno je za ''zauzimanje novih područja tehnološke dominacije'', navodi se u kineskom izvješću koje su objavile vlada, industrija i akademska zajednica (u prijevodu Jeffa Dinga, istraživač politike AI sa Sveučilišta u Oxfordu). Kineski snažni pokazatelji "mogli bi omogućiti kineskim akterima utjecaj na širok raspon pitanja vezanih uz standarde AI, uključujući razvoj etičkih i društvenih normi", napisali su.

SAD sada razvija vlastite standarde razvoja umjetne inteligencije što dovodi do stvaranja dvaju suparnika koji bi mogli definirati ravnotežu autoritarne i demokratske moći. Početkom lipnja Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) je na vladinu inicijativu predložio plan rada s industrijom i akademskom zajednicom na novim mjerilima i standardima za točnost, "pouzdanost" i pristranost AI sustava.

A customer takes a picture as robotic arms collect pre-packaged dishes from cold storage, done according to the diners' orders, at Haidilao's new artificial intelligence hotpot restaurant in Beijing, China, November 14, 2018. Picture taken November 14, 2018. REUTERS/Jason Lee - RC1BD5453A90
Jason Lee / REUTERS
Robotske ruke sortiraju jela u kineskom restoranu u Pekingu

- Današnji nacrt plana je još jedan ključan korak u provedbi američke inicijative razvoja AI te razvoja naše nacionalne strategije za održavanje i jačanje američkog vodstva u umjetnoj inteligenciji -izjavio je zamjenik pomoćnika predsjednika za tehnološku politiku Michael Kratsios dodavši da se Trumpova administracija ''veseli nastavku suradnje sa saveznom vladom, industrijom, akademskom zajednicom i drugim dionicima kako bi unaprijedila američku inicijativu AI i oslobodila inovativne, pouzdane AI tehnologije''.

Lisica ili jež

U skladu sa svjetskom utrkom, Europska unija je u travnju objavila niz etičkih smjernica za ''pouzdanu AI''. Radi se o dugačkoj listi pomalo idealističkih principa od kojih bi mnogi još uvijek nalaze izvan tehnoloških dosega, a namijenjeni su očuvanju neželjenih posljedica moćne tehnologije.

Do sada je razvoj umjetne inteligencije uglavnom bio nereguliran. U intervjuu za časopis Nature, kanadski pioni u AI-u Yoshua Bengio, koji se zalaže za obvezujuće etičke propise kao dio novih organizacija za vlade, neprofitne organizacije, tvrtke i druge stručnjake tvdi: "Samoregulacija neće funkcionirati. Mislite li da dobrovoljno oporezivanje funkcionira? Ne funkcionira."

Ipak ako svaka zemlja poteže svoju stranu, neće se postići konačni konsenzus i veliko je pitanje: kako će se smiriti globalna situacija u razvoju umjetne inteligencije koja bi trebala pomoći čovječanstvu ako svatko stvara svoja pravila?

Na svečilištu Stanford u travnju 2019., pred publikom od gotovo 1.700 ljudi, panel o AI-u je okupio lisicu i ježa. "Lisica" je bio humanist i povjesničar, profesor na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Yuval Noah Harari, autor bestsellera Sapiens. "Jež" je bila inženjerka, profesorica sa Sveučilišta Stanford, Fei-Fei Li.

Dok je Harari bio usmjeren na utjecaj AI-a na čovjeka i nedostajalo mu je znanja u tehničkim aspektima što je mogla ponuditi Li, inženjerka pak nije mogla ponuditi dovoljno dobre odgovore na etička pitanja.

- Lisica zna mnoge stvari, ali jež zna jednu veliku stvar - glasi parabola grčkog pjesnika Arhiloha.

Bez ježeva koji drže lisice prizemljene, lisice bi se mogle zanijeti u svojim razmišljanjima. Bez lisica koje ih čine kontekstualnim, ježevi bi se mogli izolirati. Mogućnost razvoja umjetne inteligencije bit će moguć tek kada javnost bude imala sigurnost i povjerenje u napredak koji ona može pružiti čovječanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:10