Ursula von der Leyen upozorava: 'Kibernetički kriminal u strahu od koronavirusa vidi poslovnu priliku'

Autor:

25.03.2020.

President of European Commission, Ursula Von der Leyen (L) and the President of the European Council, Charles Michel (R), give a press conference after EU leaders' video conference on COVID-19, caused by the novel coronavirus, at the European Council building in Brussels, on March 17, 2020. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Aris Oikonomou / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel na tiskovnoj konferenciji nakon video sastanka s čelnicima EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u utorak na porast kibernetičkog kriminala koji koristi strah od koronavirusa da bi prodao krivotvorene lijekove i opremu.

- Mnogi Europljani moraju ostati doma kako bi se smanjilo širenje koronavirusa. Ljudi zato rade na daljinu i puno vremena provode 'online'. Nažalost, kriminalci to koriste, prate nas na internetu i iskorištavaju našu zabrinutost zbog koronavirusa. Naš strah za njih je poslovna prilika - istaknula je Ursula von der Leyen u video-poruci.

Predsjednica Komisije u utorak je o tom pitanju razgovarala s Catherine De Bolle, izvršnom direktoricom Europola, agencije EU-a za policijsku suradnju.

Von der Leyen ističe da je količina krivotvorenih lijekova, sprejeva za dezinfekciju ili čudesnih lijekova začuđujuće velika te da se ovih dana u internetskoj trgovini najviše nude kopije kirurških maski.

- Dvaput razmislite koje lijekove kupujete preko interneta i odakle dolaze. Ne instalirajte aplikacije koje vam obećavaju da mogu pratiti vaše simptome ili širenje virusa - upozorava predsjednica Komisije.

- Pronađe li se cjepivo za koronavirus, to će objaviti vaša vlada i javne institucije. Doznat ćete to iz vjerodostojnih izvora - dodala je.

Proteklih nekoliko tjedana pokrenuta je globalna operacija protiv kibernetičkog kriminala u kojoj je sudjelovalo 90 zemalja.

Zaplijenjeno je 4,4 milijuna nelegalnih farmaceutskih proizvoda diljem svijeta, a 37 skupina organiziranog kriminala je raskrinkano.

Uhićena je 121 osoba, a 2500 internetskih poveznica - web stranica, društvenih mreža, online trgovina - ugašeno je.