Washington tvrdi da poštuje sporazum o zaštiti privatnosti građana EU

Gordon Sondland, američki veleposlanik u Europskoj uniji, početkom rujna je održao privatni sastanak s europskim novinarima u kojem je strastveno branio tezu da se SAD pridržava europskih pravila o zaštiti podataka te da su imenovali i pravobraniteljicu za praćenje pritužbi u području zaštite privatnosti.
Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová
 Profimedia, Alamy

Europsko-američki sustav zaštite privatnosti odnosi se na bilateralni sporazum koji omogućuje da se europski podaci u SAD-u tretiraju prema istim regulacijama kao što bi bile tretirane u Europskoj uniji.

Nakon što je Europska komisija prošloga tjedna uputila oštru kritiku američkim tijelima optuživši ih za nepoštivanje sporazuma, Sondland je za Euractiv izjavio da 'nema govora o nepoštovanju sporazuma zato što ga u potpunosti poštuju'.

- Kao što smo rekli Europljanima, doista ne želimo dalje raspravljati o tome - zaključio je.

- Radije bismo razgovarali o stvarima koje su od istinskog značaja, umjesto da raspravljamo o problemu koji zapravo ne postoji - rekao je Sondland.

Iako Amerikancima to nije predstavljalo veći problem, europski regulatori nisu tako lako prošli preko njega.

Naime, povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová, nedavno je izjavila da bi moglo doći do previranja oko sporazuma ako SAD ne pojača svoje napore u području zaštite privatnosti.

Povjerenica je razgovarajući s novinarima početkom rujna jasno dala do znanja da će Komisija biti spremna 'poduzeti mjere' ako se SAD ne bude pridržavao pravila u pogledu zahtjeva koje je Europska unija uputila SAD-u zbog usuglašavanja sa sporazumom.

Štoviše, zastupnici u Europskom parlamentu izvršili su pritisak na Komisiju da ukine sporazum, tvrdeći kako taj mehanizam nedovoljno štiti građana EU zato što ga američke tvrtke ne primjenjuju.

- Ako američke vlasti ne počnu poštovati uvjete sporazuma, njegova se primjena mora obustaviti sve dok ih se ne prisili da ga počnu poštovati - izjavio je u srpnju Claude Moraes, izvjestitelj Europskog parlamenta za sporazum.

Jourová je u dopisu upućenom američkom ministru trgovine Wilburu Rossu zatražila imenovanje pravobranitelja za praćenje pritužbi europskih građana.

Sondlandovo imenovanje početkom rujna privuklo je veliku pozornost medija i javnosti.

- Manisha Singh je privremena ministrica i pravobraniteljica koja u potpunosti poštuje dogovoreni sporazum - rekao je Sondland.

Kasnijom se istragom ispostavilo da je Singh proglašena pravobraniteljicom još 28. rujna, unatoč tome što se neko vrijeme dvojilo je li njezino imenovanje uopće bilo nužno.

- Koliko ja znam, nije bilo pritužbi za koje bi bilo potrebno imenovati pravobraniteljicu - zaključio je.

- Kada sam prvi put čuo za ovo pitanje, zamišljao sam ljude kako stoje u dugom redu strpljivo čekajući svoju priliku za razgovor s pravobraniteljicom. Međutim, kada smo je odabrali zaključio sam da to možda uopće nije bilo nužno zato što nema nikakvih pritužbi građana - objasnio je Sondland.

S takvim značajnim pomakom kojeg je SAD učinio kako bi ispunio uvjete sporazuma s Europskom unijom, ocjena učinkovitosti navedenog bilateralnog sporazuma o zaštiti privatnosti, koju bi trebala sredinom listopada potvrditi Europska komisija, vjerojatno će proći puno lakše nego što je inicijalno bilo planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:20