Kijev i Moskva ponovno u sukobu oko transporta ruskog plina

Europska unija je u ponedjeljak posredovala u pregovorima između Moskve i Kijeva o budućnosti transporta ruskog plina kroz Ukrajinu, a jedini zaključak sastanka oko kojeg su se svi složili bio je da će se ponovno susresti u svibnju.
Povjerenik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič
 Francois Lenoir / REUTERS

Moskva i Kijev bi tada trebali nastaviti pregovore o plinu, rekao je ruski ministar energetike Alexander Novak. U Ukrajini će se krajem ožujka održati predsjednički izbori čiji je ishod još uvijek nemoguće predvidjeti sa sigurnošću. Bilateralni pregovori fokusirani su na transport ruskog plina u Europu preko Ukrajine, o kojem ovisi gotovo 3 posto ukrajinskog BDP-a.

Moskva je još uvijek u sukobu s Kijevom oko odcjepljenja ukrajinskih istočnih regija, dok industrija Europske unije uvelike ovisi o ruskom plinu i nafti. Ukrajina europsku ovisnost o ruskom plinu i svoju geostratešku ulogu u tome vidi kao temelj garancije svojih interesa i neovisnosti od Rusije, što doprinosi kompleksnosti njihovih bilateralnih odnosa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna zadržati trenutnu trasu plina, onu kroz Ukrajinu, i nakon što 31. prosinca 2019. godine službeno istekne ugovor s Kijevom, ukoliko zalihe budu ekonomski održive. Ukrajinska energetska tvrtka Naftogaz optužila je Rusiju za ciljano odgađanje pregovora kako bi dobila na vremenu za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2.

U slučaju da Moskva uspije udvostručiti kapacitete na Sjevernom toku plinovoda koji se kroz Baltičko more proteže do Njemačke, razmotrit će promjenu svoje trase, što bi Kijevu uskratilo transportnu pristojbu.

Drugi ruski projekt, tzv. Turski tok, omogućio bi isporuku plina putem Crnog mora do europskog dijela Turske pa sve do država Europske unije, čime bi se još više umanjila uloga Ukrajine u transportu plina.

- Gazprom odgađa prave pregovore po pitanju transporta kako bi se prije izgradio Sjeverni tok 2 – izjavio je Jurij Vitrenko, zamjenik izvršnog predsjednika ukrajinskog Naftogaza, prije početka pregovora.

- Zatim će reći, nama je dobro i bez bilo kakvih ukrajinskih transportnih tokova – dodao je.

Partneri ruskog Gazproma su u svoj projekt Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara uključili njemački Uniper i Wintershall, ali i francuski Engie.

Trilateralni pregovori

Na pregovorima održanim u ponedjeljak sastali su predstavnici triju strana; zamjenik predsjednika Europske komisije Maroš Šefčovič, ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin i ruski ministar energetike Novak. Izvori koji su dobro upoznati s pregovorima ističu da je Šefčovič predložio potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora o transportu plina između Rusije i Ukrajine, kojim bi se osigurao transportni minimum volumena 60 milijardi kubika na godišnjoj razini, ali bi se predvidio i fleksibilni raspon za dodatnih 30 milijardi kubika godišnje.

- Rusija pokušava dobiti na vremenu i čeka na političke promjene u Ukrajini – napisao je Klimkin na svom službenom Twitter profilu.

Klimkin je izjavio da je Ukrajina željela uvjete ugovora prilagoditi pravilima Europske unije zato što je Kijev nedavno usvojio europski zakonodavni sustav. S druge strane, Rusija je pokušavala osigurati usvajanje ugovora pod starim uvjetima.

Na svom službenom Twitter profilu oglasio se i Novak napisavši kako 'postojeće zakonodavstvo dopušta Ukrajini proširenje postojećih ugovora'.

- Imamo vremena do kraja godine za dogovaranje metoda transporta plina od 1. siječnja 2020. godine – dodao je.

Šefčovič je naglasio da je Novakova izjava 'važna', istaknuvši da je Rusija spremna nastaviti koristiti transportnu rutu kroz Ukrajinu.

Moskva i Kijev često su se sukobljavali oko energetike. Pregovori su zamršeni zbog duge pravne razmirice između Gazproma i Naftogaza koja je završila na arbitražnom sudu u Stockholmu, a u veljači 2018. godine sud je donio odluku da svaka tvrtka mora isplatiti odštetu onoj drugoj. Šefčovič je izjavio da arbitraža predstavljala 'slona u sobi'. Naftogaz je iz tog sukoba izašao kao pobjednik, dobivši pritom 2,56 milijardi dolara naknade od Gazproma. Ruski plinski div osporava tu sudsku odluku, ali proces je to koji bi mogao potrajati godinama.

- Riječ je o ogromnoj prepreci za Ruse - smatra Šefčovič.

- S njihove strane teško je ispregovarati dobar dugoročni ugovor kada se još uvijek bore oko pravnih tvrdnji – tvrdi zamjenik predsjednika Komisije.

- Vrijeme leti i svakim danom smo sve bliže kraju 2019. godine i isteku trenutačnog ugovora – zaključio je Maroš Šefčovič.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:19