Kopenhagen dobio skijalište usred grada na spalionici smeća

I to se konačno dogodilo: stanovnici Kopenhagena mogu skijati usred grada. Ne na bijeloj, nego na zelenoj stazi, ali ipak je to skijanje.
Jedna od prvih skijašica na stazi
 Mads Claus Rasmussen / REUTERS

Riječ je o projektu o kojem se dugo pričalo i koji je konačno ovog tjedna ostvaren: na spalionici smeća je otvoreno skijalište. I svi su zadovoljni. The Guardian piše kako je to prvi slučaj neke spalionice otpada protiv koje se nitko u susjedstvu nije bunio.

Spalionica je sagrađena u Amageru, kvartu desetak minuta udaljenom od središta Kopenhagena, a futurističko zdanje koje je osmislio arhitekt Bjarke Ingels na svom vrhu ima skijalište izrađeno od posebnog materijala: neveplasta. To je sintetička građa koja gotovo u potpunosti stvara uvjete kao na dobro pripremljenoj skijaškoj stazi.

"Ovo je fantastično iskustvo, usred grada moći raditi ono što najviše volim", rekao je za Reuters skijaš Pelle Hansen (u Danskoj ima više od pola milijuna ljudi koji skijanje smatraju najdražim sportom, a zbog geografije u svojoj zemlji nemaju gdje skijati). Svoje je oduševljenje rješenjem s novinarima Reutersa podijelio i Tommy Christensen. "Malo je drukčiji osjećaj nego na pravom snijegu, ali spustio sam se tek drugi put. Djeluje obećavajuće." Neki od skijaše i snowboardera su malo nezadovoljni jer je staza duga samo 85 metara, ali kažu: zato ćemo se češće spuštati. Jasno, tu je i lift kojim se skijaši vraćaju na vrh staze.

Iako je spalionica počela raditi još 2017. godine nitko na nju nije previše obraćao pozornost: svi su samo iščekivali kad će konačno moći skijati u centru grada. I u bilo koje doba godine. Jer, staza ne ovisi o atmosferskim uvjetima. Ovaj je projekt magazin Time proglasio jednim od najinventivnijih ideja još 2011. godine, a prije dvije godine je arhitektonski model građevine našao svoje mjesto u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

No, i sama tvornica ima svoju vrijednost za susjedstvo. Ona je dio ambicioznog plana gradske uprave Kopenhagena da postane prvi grad na svijetu koji ne proizvodi ugljični dioksid. Spalionica preuzima otpad više od 600.000 stanovnika i 68.000 poslovnih subjekata te ga dijelom reciklira, a dijelom spaljuje proizvodeći električnu energiju i toplinu za zagrijavanje susjednih oko 150.000 stanova i kuća. U izgradnji je najveći izazov bilo upravo skijalište koje kasni više od godinu dana. Čelnici tvornice se nadaju da će do proljeća moći zajamčiti da skijalište bude stalno otvoreno i na usluzi građanima. Cijena, prava sitnica, 8 milijuna funti.

Projektna je ideja bila da iz dimnjaka, nakon što u zrak bude ispuštena tona ugljičnog dioksida, izađe kolut dima. Razmišljalo se na sljedeći način: građanke i građani Kopenhagena moći će u zraku vidjeti količinu ispuštenog plina. A oni znaju: što više recikliraju, to manje ugljičnog dioksida.

No, taj je dio projekta zasad neostvaren iz relativno bizarnog razloga. Naime, tu je zamisao trebao u djelo provesti Peter Madsen, umjetnik i inovator, ali on je u zatvoru. Gdje služi doživotnu kaznu zbog ubojstva švedske novinarke koju je provozao podmornicom koju je sam napravio. Novinarku, za koju tvrdi da je slučajno poginula jer ju je udario poklopac podmornice, raskomadao je i dijelove njezina tijela ostavio na više lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:11