Rusija, Kina i Južna Koreja žele investirati u bugarsku nuklearnu elektranu

Autor:

  • Tea Trubić

21.08.2019.

FILE PHOTO: Workers walk near the construction site of Bulgaria's second nuclear power plant in Belene, Bulgaria, January 24, 2013. REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo
Stoyan Nenov / REUTERS

Radnici u blizini gradilišta bugarske nuklearne elektrane Belene

Energetske kompanije iz Rusije, Kine i Južne Koreje jedne su od, za sada, sedam zainteresiranih strateških investitora u projekt bugarske nuklearne elektrane u Beleneu.

- Iako su mnogi bili rezervirani po pitanju zainteresiranih investitora, pisma namjere za projekt Belene dokazao je da su bili u krivu. Posebno nam je zadovoljstvo što su interes pokazali svjetski lideri u nuklearnoj energetici – izjavila je bugarska ministrica energetike Temenužka Petkova.

Sjeverna Makedonija, susjedna država, zainteresirana je za manjinski udio procijenjene vrijednosti 10 milijardi eura, dok francuska kompanija Framatome želi dobavljati opremu i nadzirati financiranje cijeloga projekta. Za manjinski je dio zainteresirana i jedna bugarska energetska kompanija koja želi i dugoročni ugovor o kupnji električne energije.

Bugarska vlada planira zadržati svoj udio, putem kojeg želi utjecati na ključne poslovne odluke, unatoč tome što neće kupovati energiju po povlaštenim cijenama.

Projekt Belene ponovno je zaživio prošle godine, nakon što je bugarski parlament zaključio da bi se trebala iskoristiti dva reaktora za koja je ruskoj elektrani Rosatom plaćeno 620 milijuna eura. Bugarska je vlada bila primorana odustati jer nije uspjela naći ulagače, a sama je bila izložena pritisku SAD-a i EU da ograniči ovisnost o Rusiji s kojom je sklopila ugovor o gradnji nuklearke.

Imena kandidata koji su ušli u uži izbor bit će objavljena tek za tri mjeseca, a od najuspješnijih interesenata vlada će tražiti obvezujuće ponude. Očekuje se da će se projekt Belena u potpunosti finalizirati tek za 10 godina.