Teheran ima povjerenja u EU, osobito kod izbjegavanja američkih sankcija

Autor:

26.11.2018.

EU Energy Commissioner Miguel Arias Canete and Iran's nuclear chief Ali Akbar Salehi shake hands after a joint news conference at the EC headquarters in Brussels, Belgium November 26, 2018. REUTERS/Yves Herman
REUTERS

Potpredsjednik Irana Ali Akbar Salehi i povjerenik Europske komisije Miguel Arias Canete

Iran očekuje predstavljanje mehanizma kojeg je obećala Europska komisija kao pomoć u prodaji iranske nafte te ne namjerava ponovno pregovarati o uvjetima nuklearnog programa s Washingtonom, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi.

- Radimo na pokretanju učinkovitog mehanizma - rekao je europski povjerenik za energiju Miguel Arias Canete na konferenciji za novinare sa Salehijem, dodavši da će takav mehanizam predstaviti kroz dva tjedna.

- Europljani imaju problema, ali pokreću mehanizam koji će olakšati financijske transakcije i prodaju nafte - rekao je potpredsjednik Komisije u Bruxellesu.

Direktor organizacije za atomsku energiju Irana i bivši ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi je jedan od glavnih pregovarača sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu zaključenom u Beču 2015. između Irana i svjetskih sila poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Kine i Rusije.

Tim sporazumom se ograničio iranski nuklearni program, a zauzvrat bi mu se ukinule gospodarske sankcije.

- To možda nije najbolji sporazum po želji potpisnika, ali mislim da je jedini mogući - naglasio je Salehi.

- Ukoliko ne bude ispoštivan, nitko neće biti na dobitku - upozorio je i pozdravio napore Europske unije.

SAD je istaknuo da je sporazum nedostatan i jednostrano su nametnule sankcije kako bi prisilile Teheran na pregovore. Međutim, niti jedna druga zemlja potpisnica nije se pridružila Washingtonu, već svi inzistiraju na tome da omogućiti Iranu da nastavi prodavati svoju naftu kao glavni izvor prihoda.