U Macronovoj viziji EU, energetska integracija Pirinejskog poluotoka ima ključnu ulogu

Autor:

  • Euractiv.com

26.07.2018.

Emmanuel Macron and Pedro Sanchez
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez visit to Paris, France - 23 Jun 2018
French President Emmanuel Macron and Spanish Prime Minister Pedro Sanchez at the Elysee Palace, Image: 375829070, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i španjolski premijer Pedro Sanchez

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, u četvrtak je započeo svoj prvi službeni posjet Španjolskoj i Portugalu.

Osim što će se susresti sa španjolskim državnim dužnosnicima i članovima kraljevske obitelji, Macron će u petak sudjelovati na energetskom summitu u Lisabonu. Glavni cilj Lisabonskog summita je unaprjeđenje regionalne energetske suradnje putem integracije Iberskog poluotoka u europsko energetsko tržište. Naime, upravo je integracija španjolske i portugalske energetske zalihe u širi kontekst energetske sigurnosti Europe, bio jedan od ključnih prioriteta Junckerovog mandata. 

Veliko prijateljstvo

Po dolasku u Madrid, Macron se prvo sastao s novim španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, s kojim se već imao prilike službeno susresti prošlog mjeseca u Parizu. Upravo je Francuska bila prva zemlja u koju je Sanchez odlučio otputovati u nadi da će time stvoriti uvjete da Španjolska ima važniju ulogu u kreiranju europske budućnosti od one koju je imala za vrijeme mandata Mariana Rajoya.

Državni dužnosnici, oboje mladi, vjeruju da će imati kvalitetnu suradnju zbog toga što se njihove vizije budućnosti Europe i reforma Europske unije u potpunosti podudaraju. Suglasni su i u politikama koje bi Europska unija hitno trebala usvojiti kao odgovor na migrantsku krizu u Mediteranskom moru. Preciznije, obje države podržavaju politiku tzv. iskrcajnih platformi na kojima bi se u sigurnim uvjetima procesuirali tražitelji azila i migranti.

Migrantska je kriza postala jedna od gorućih tema u španjolskoj politici posljednjih tjedana, točnije od kada je nova populistička vlada u Italiji obećala pod svaku cijenu zaustaviti nekontrolirani pritok  izbjeglica. Samo ove godine, na španjolskoj se obali iskrcalo više od 18.000 migranata, što je tri puta više nego što je bilo u istom periodu prošle godine.

Emmanuela Macrona je potom na službenoj večeri u palači ugostio španjolski kralj Felipe.

Energetski otok

U petak, francuski je predsjednik u društvu premijera Sancheza sudjelovao na europskom energetskom summitu u Lisabonu. Dužnosnike je na summitu o unaprjeđenju energetskih veza Iberskog poluotoka s ostatkom Europe, u Lisabonu ugostio njihov portugalski kolega premijer Antonio Costa.

Unatoč tome što su njihove zalihe nafte i plina ograničene, Portugal i Španjolska prednjače u razvoju i korištenju obnovljivih izvora energije poput vjetra i solarne energije. Zbog svog specifičnog uspjeha, jednoglasno su se zalagali za to da im se pruži prilika da višak svoje energije izvoze preko Pirinejskog planinskog lanca.

- Od ove konferencije očekujemo konkretne projektne prijedloge, upravo zato što više ne želimo biti energetski otok Europe – rekao je portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva.

Iako Macronovi suradnici pričaju samo o povećanju veza u opskrbi električnom energijom, Madrid i Lisabon složno u pregovore žele uključiti i plinovode. Sanchez i Costa vjeruju da će prirodni plin postati strateški izvor Europe, posebice ako se uskoro realizira projekt MidCat kojime bi se Katalonija plinovodom povezala s Francuskom, i time joj omogućila jeftiniju opskrbu alžirskog plina.

Energetski analitičari vjeruju da su španjolski dužnosnici sumnjičavi prema ideji da će Francuska željeti zaštiti svoju nuklearnu industriju i nekadašnji energetski monopol.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.