Dombrovskis: Hrvatska bliža eurozoni nakon izlaska iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža

Autor:

14.03.2019.

Latvia's Prime Minister Valdis Dombrovskis poses for the media with the euro banknote during an official event in Riga January 1, 2014. Latvia joins the euro zone on Wednesday, banking on its experience of self-imposed austerity to bring it prosperity in a currency union where other economies have floundered.The Baltic country of just two million people was set to become the bloc's 18th member at midnight, taking a step further out of the shadow of neighbouring Russia a decade after joining the European Union and NATO. REUTERS Ints Kalnins (LATVIA - Tags: BUSINESS POLITICS) - GM1EA110K6701
Ints Kalnins / REUTERS

Povjerenik Komisije za euro i financijsku stabilnost Valdis Dombrovskis

Povjerenik Komisije za euro i financijsku stabilnost Valdis Dombrovskis ocijenio je u srijedu u Europskom parlamentu da je izlazak Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža korak naprijed prema ulasku u eurozonu.

U sklopu zimskog paketa europskog semestra, Komisija je u veljači objavila da je Hrvatska izašla iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, na što je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podsjetio Povjerenik Komisije za euro i financijsku stabilnost Valdis Dombrovskis.

 - Hrvatsko gospodarstvo još uvijek je makroekonomski neuravnoteženo, ali više nije prekomjerno kao prije. To su dobre vijesti, osobito u kontekstu pripreme Hrvatske za sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu, a na kraju i članstvu u eurozoni - rekao je Dombrovskis u raspravi o prijedlogu rezolucije 'Europski semestar za usklađivanje ekonomske politike: Godišnji pregled rasta za 2019'.

Europski semestar pokrenut je 2011. godine s ciljem usklađivanja gospodarskih i proračunskih politika država članica. Dio je šire reforme gospodarskog upravljanja Unijom čime se želi zajamčiti stabilnost javnih financija država članica, potaknuti gospodarski rast i spriječiti prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

Hrvatska je bila u skupini zemalja s prekomjernom makroekonomskom neravnotežom još od 2014. Prema najnovijem izvješću, Komisija ističe da je ekonomski razvoj pridonio postupnoj korekciji postojećih neravnoteža u Hrvatskoj, osobito onih povezanih s visokim razinama javnog, privatnog i vanjskog duga. No, kako bi Hrvatska zadržala to stanje mora nastaviti s provođenjem strukturnih reformi.

Uz najmlađu članicu EU-a, makroekonomske neravnoteže bilježe još Bugarska, Francuska, Njemačka, Irska, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i Rumunjska.

Cipar, Grčka i Italija čine skupinu zemalja s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama.