Fond za financijsko spašavanje poziva Grčku da se nastavi držati dogovorenih uvjeta

Autor:

20.08.2018.

, Image: 252651792, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Atena će se morati nastaviti držati dogovorenih uvjeta za spas ekonomije i nakon što u ponedjeljak službeno završi spašavanje njezinog gospodarstva.

Uoči završetka finalnog kruga gospodarskog spašavanja Grčke, Europski fond za financijsko spašavanje pozvao je Atenu da se strogo drži uvjeta na koje je pristala u dogovoru sa svojim kreditorima.

- Mi smo vrlo strpljivi kreditori - rekao je u nedjelju Klaus Regling, izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), dodavši da će pratiti događanja u Grčkoj kako bi osigurali da im se novac vrati.

Grčka u ponedjeljak napušta treći i posljednji program mjera za financijsko spašavanje koji je prethodno bio dogovoren s kreditorima. Nakon što je 2010. godine doživjela gospodarski krah, međunarodni kreditori na čelu kojih je bio Međunarodni monetarni fond (MMF), spasili su Grčku od državnog bankrota s oko 289 milijardi eura.

Atena je zauzvrat trebala pristati na strogo definirane uvjete koji su obuhvaćali implementaciju reformi, rezanje socijalnih davanja te povišavanje poreza.

- Članice Europskog stabilizacijskog mehanizma, ali i sam ESM kao neovisna institucija uzimaju važeće obaveze vrlo ozbiljno - upozorio je Regling, čiji je razgovor s grčkim novinama Ethnos i portalom News 24/7 prenesen i na njihovim službenim stranicama.

- Svakako ima više povjerenja nego prije nekoliko godina, ali se među nekim našim članicama povjerenje još uvijek nije u potpunosti vratilo - dodao je Regling.

Šef ESM-a poručio je da je siguran u sposobnost grčke vlade da vrati to povjerenje drugim članicama, ali kao primjer je naveo vladino prihvaćanje pojačanog nadzora reformi i gospodarskog napretka, kao i posjeta koje svaka tri mjeseca rade stručnjaci u ime kreditora.

Giannis Stournaras, nekadašnji grčki ministar financija i aktualni čelnik grčke Središnje banke ističe kako Atena mora nastaviti provoditi mjere štednje ako želi imati pristup financijskim tržištima s manjim kamatnim stopama.

- Još je dugi put pred nama - naglasio je Stournaras u nedjeljnom izdanju atenskih novina Kathimerini.