Simbol zajedništva

Juncker pohvalio euro uoči 20. rođendana valute Europske unije

Dvadeset godina od uvođenja eura, vodstvo Europske unije pohvalilo je jedinstvenu eruopsku valutu kao 'simbol jedinstva, suvereniteta i stabilnosti'.
Ilustracija, euro
 Tom Dubravec / CROPIX

- Euro je postao simbol jedinstva, suvereniteta i stabilnosti - rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, jedan od potpisnika ugovora kojim je utemeljena zajednička valuta.

- Uvjeren sam da je to najvažniji potpis koji sam stavio - na papir, navodi Juncker u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pohvalio je euro kao prekretnicu u europskoj povijesti.

- Stvaranje eura prije 20 godina - uz oslobađanje središnje i istočne Europe i ujedinjenje Njemačke - ključan je trenutak europske povijesti - rekao je Tusk.

Obojica su naglasila važnost jačanja otpornosti eura na buduće krize.

- Moramo biti spremni za ono što bi budućnost mogla donijeti - smatra Juncker.

Euro je postao službena valuta 11 država članica EU 1. siječnja 1999. kada je bilo omogućeno plaćanje čekovima i kreditnim karticama te novčani transfer u eurima. Novčanice i kovanice eura bile su puštene u optjecaj 2002. godine. Eurom se danas služi oko 340 milijuna građana u 19 od 28 država članica. Time je euro druga najveća valuta nakon američkog dolara.

Još 60 država u svijetu također se koristi eurom ili vežu svoju valutu za euro.

- Nakon 20 godina imamo generaciju koja poznaje samo euro kao domaću valutu - kazao je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07