Juncker upozorava talijanske populiste da će njihov novi proračun destabilizirati euro

Između Rima i Bruxellesa iskrsnuo je verbalni rat, do kojeg je došlo nekoliko dana nakon što je talijanska vlada najavila veliko povećanje potrošnje iz inata prema Europskoj uniji, koja je među svojim državama članicama počela širiti strah od povratka dužničke krize.
Luigi Di Maio
 Profimedia, Zuma Press - News

Jean-Claude Juncker je u ponedjeljak sugerirao Italiji da odustane od prijedloga proračuna za 2019. godinu, kojeg je Europska unija ocijenila kao nedovoljno preciznog i odlučnog.

- Italija se udaljava od proračunskih ciljeva koje smo dogovorili na razini cijele Europske unije - rekao je Juncker na javnom forumu koji se održao u njemačkom gradu Freiburgu.

- Ne bih želio da, nakon što smo konačno uspjeli okončati grčku krizu započnemo novu s Italijom - zaključio je svoje izlaganje.

'Kraj eura'

- Jedna kriza bila je dovoljna, stoga ne smijemo Italiji omogućiti da ima poseban tretman. Kada bi se svi ovako ponašali, bio bi to kraj za euro - rekao je Juncker u svom govoru kojeg je održao na njemačkom.

Krhko stanje talijanskog gospodarstva probudilo je sjećanje na krizu. Rim bi se mogao suočiti s oštrim sankcijama Europske unije, ukoliko bude ustrajao u kršenju prethodno dogovorenih pravila o stvaranju prekomjernih deficita i visokog duga.

Na zasebnom događanju, potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u ponedjeljak je izjavio kako će europska izvršna vlast sredinom listopada predstaviti službenu procjenu talijanskih proračunskih planova, ali da je njezino prvotno stajalište da Italija krši pravila Europske unije.

- Iz informacija s kojima trenutno raspolažemo, smatramo da politika talijanske vlade nije u skladu s Paktom o stabilnosti i rastu - rekao je Dombrovskis novinarima prije sastanka ministara financija eurozone koji se održao u Luksemburgu, ponovivši time svoj stav kojeg je nekoliko dana prije predstavio novinarima u Rigi.

Talijanska je vlada 27. rujna odredila da će proračunski deficit u novom budžetu iznositi 2,4 posto BDP-a, čime se odlučno suprotstavila smjernicama Bruxellesa i čime je populistička vlada proslavila pobjedu nad neovisnim ministrom gospodarstva Giovannijem Trijom koji se tom prijedlogu otvoreno protivio.

Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomske i financijske poslove, bit će zadužen za evaluaciju talijanskog proračuna kako bi ga revidirao prije nego što ga službeno predstavi Bruxellesu 15. listopada.

Moscovici je upozorio Rim da Talijanima kaže istinu o potrebi za razumnom potrošnjom. Njegovo je upozorenje razbjesnilo talijanske populiste, koji su potom optužili Moscovicija da pokušava izazvati tržište.

- Europske institucije poigravaju se s uvođenjem terorizma na financijska tržišta - izjavio je zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika populističkog Pokreta 5 zvijezda.

- Jutros, očito, nitko nije bio sretan što se spread nije povećao. Gospodin Moscovici se probudio želeći potaknuti napetost na tržištu i upravo je zato dao izjave protiv Italije - zaključio je Di Maio u razgovoru s novinarima u Rima.

Moscovici je rekao da Di Maiove primjedbe 'nemaju nikakvog smisla'.

Tržišta su destabilizirana zbog najave da će ministar Tria ranije otići iz Luksemburga kako bi se savjetovao sa svojom vladom.

Guillaume Lefebvre, rukovoditelj obveznica u tvrtki Quilvest Gestion čije je sjedište u Parizu, smatra da će prepirka s Bruxellesom dodatno destabilizirati tržište.

- Očekujemo da je ovo natezanje s Bruxellesom samo početak i vjerujem da možemo očekivati veću nestabilnost u budućnosti - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07