Nakon oporavka financija, Grčka pokušava oporaviti i mirovinski fond

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

12.12.2018.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras, wearing a tie, waves before a speech at the parliamentary group of Syriza and Independent Greeks in Athens, Greece June 22, 2018. REUTERS/Costas Baltas - RC11F638B5A0
Costas Baltas / REUTERS

Stranka aktualnog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa započela je kao populistički, anti-establishment pokret, no nakon dolaska na vlast mnogi smatraju kako su se u potpunosti utopili u postojeće strukture, te su postali 'samo još jedna stranka'

Grčki parlament je u utorak glasao za revitalizaciju mirovinskog fonda, na inicijativu vladajuće Syrize koja se nada da će tako osigurati potporu građana na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Atena je prije dvije godine donijela odredbu kojom su mirovine 2019. godine trebale biti osjetno niže. Mjera je to koju je grčka vlada nametnula u pokušaju da zadovolji stroge kriterije Međunarodnog monetarnog fonda uoči dobivanja posljednje rate financijskog paketa za spas iz dužničke krize.

Posljednja rata paketa pomoći ukupne vrijednosti 86 milijardi eura, isplaćena je ovoga kolovoza čime je službeno završila intervencija u grčko gospodarstvo. Atena je naglasila da posljednjih godina vidi pozitivne promjene u stanju svojih financija te da im takav trend omogućava da razmotre mjere koje su ove godine planirali poduzeti.

Europska komisija odobrila je prijedlog Alexisa Tsiprasa.

- Kucnuo je čas da nagradimo strpljenje i žrtvu koju su naši građani proteklih godina morali podnijeti – rekao je premijer Tsipras članovima parlamenta, navodeći da bi ta mjera poslužila kao nužan ustupak grčkim radnicima koji su prosvjedovali da ih mirovinska reforma ponižava.

Mnogi umirovljenici su jedini koji privređuju za život svojih ukućana, a njihova se mirovina od 2009. godine smanjila za gotovo 40 posto. Tsiprasov će mandat završiti 2019. godine, a njegova bi se stranka na parlamentarnim izborima trebala obračunati sa sve popularnijim demokršćanima kojima predizborne ankete trenutno daju prednost od 10 posto.

Grčka je od 2010. godine prihvatila tri rate međunarodnog financijskog paketa pomoći ukupne vrijednosti 290 milijardi eura. Iako je stanje javnih financija osjetno bolje, Grčka će još godinama osjećati posljedice svog još uvijek prevelikog javnog duga.

Financijsku politiku Grčke još uvijek nadziru države članice eurozone, kako bi spriječile da se dužnička kriza ponovi.

Nova demokracija je kritizirala Tsiprasovu vladu zbog podizanja poreza i korištenja državnog proračuna za kupovinu glasova kako bi ostali na vlasti.

- Nosite masku filantropa koji građanima oduzimaju njihovu vlastitu štednju – rekao je čelnik stranke Kyriakos Mitsotakis Tsiprasu u parlamentu.

Tagovi/Tags: