Neizvjesnost Brexita utječe i na svjetska tržišta: funta pada u odnosu na euro

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

04.09.2018.

, Image: 257041777, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Zbog straha o zastoju u pregovorima o Brexitu, britanska funta znano je pala u odnosu na euro što bi moglo dovesti do nestabilne budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Povjerenje u funtu narušeno je i zbog toga što podaci o proizvodnji ukazuju na loše stanje britanskog gospodarstva.

Nakon što se prošli tjedan među investitorima proširila informacija da je glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier blizu postizanja dogovora o trgovinskom sporazumu s Londonom, trgovina funtom se povećala.

„Čista glupost”

Međutim, vikend je bio buran. Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova u vladi premijerke Therese May, ozbiljno je kritizirao njezine prijedloge o Brexitu, dok je Jacob Rees-Mogg zastupnik torijevaca koji se nalazi na čelu istraživačke skupine o Brexitu njezin plan o povlačenju opisao kao 'čistu glupost'.

Mogućnost da britanska vlada ne uspije ispregovarati povoljne uvjete za trgovinu s Bruxellesom nakon Brexita, ali i šansa da Ujedinjeno Kraljevstvo Uniju napusti bez ikakvog postignutog dogovora, zabrinula je financijska tržišta.

- Tržišta su očito pogrešno interpretirala prošlotjedne komentare Michela Barniera, pa investitori i dalje podcjenjuju rizike tvrdog Brexita - rekao je Ulrich Leuchtmann, valutni strateg banke Commerzbank u Frankfurtu.

U odnosu na dolar, britanska valuta pala je za 0,8 posto na 1,2855 USD, dok je pad u odnosu na euro bio još veći, pa je funta na putu da zabilježi najveći dnevni pad u razdoblju duljem od tri mjeseca.

Funta se na londonskoj burzi djelomično oporavila u kasnom popodnevu, dok su američka tržišta bila zatvorena zbog njihovog praznika rada.

Barnier je u nedjelju za njemačke novine izjavio da se snažno protivi najnovijem prijedlogu Velike Britanije.

Na tržištima derivata je zbog rastuće zabrinutosti investitora o postizanju dogovora s Bruxellesom došlo do uzbune koja bi mogla rezultirati najvišom volatilnosti tržišta u proteklih šest mjeseci.

„Provalija” tvrdog Brexita

- Pregovori o Brexitu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU u punom su zamahu te je u središtu pažnje potencijalna ,provalija’ tvrdog Brexita - izjavili su stratezi banke UBS.

Najnoviji podaci pokazuju da su investitori povećali svoje kratke pozicije za britansku valutu, pri čemu su sveukupne oklade na neto kratke pozicije postigle najvišu razinu od početka svibnja 2017.

Gospodarski podaci nisu ništa bolji. Anketa je pokazala da su britanski proizvođači imali najlošiji mjesec u razdoblju duljem od dvije godine, a narudžbe za izvoz u kolovozu zabilježile su neobičan pad.

- Loši gospodarski podaci i nezahvalan politički kontekst znače da je ovo dvostruki napad na funtu - izjavio je Neil Jones, voditelj prodaje hedge fonda u Mizuho Bank u Londonu.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version