Novac kojeg su Hrvati koristili u talijanskim šoping mekama ponovno u opticaju zahvaljujući mafiji

Lira je uskrsnula. Zahvaljujući crnom tržištu i poslovanju talijanske mafije, prema podacima Središnje banke Italije trenutno je u opticaju više od 1,2 milijardi eura protuvrijednosti bivše talijanske valute.
Talijanski karabinjeri na ulazu u mali sicilijanski grad Corleone
 Tony Gentile / REUTERS

- Neprestano otkrivamo nove zalihe lira – izjavio je za Bloomberg Giuseppe Arbore, zamjenik glavnog istražitelja talijanske službe za nadzor financija, dodavši da je prvi slučaj sumnjivih radnji vezanih uz konverziju bivše valute zabilježen još 2012. godine.

No, talijanskim nadležnim službama još uvijek je velika nepoznanica kako se u konačnici lire konvertiraju u euro, zato što je to nemoguće od veljače 2002. godine.

- Kada neka organizacija jednoglasno prihvati korištenje određene valute mogu se finalizirati poslovne transakcije, čak i u slučaju da je ta valuta ilegalna. Naravno, riječ je o protuzakonitim transakcijama – tvrdi Arbore.

Informaciju su objavili talijanski mediji samo nekoliko dana nakon što je potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini predložio korištenje tzv. 'mini-novčanica' eura, kojima bi se vratio dug kreditorima države. Naime, mnogi strahuju da bi uvođenje takve reforme bio prvi korak prema izlasku Italije iz eurozone. Među brojnim kritičarima prijedloga zakona su i ministar financija Giovanni Tria, kao i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:07