Proračun država eurozone bit će spreman do 2021. godine

Autor:

  • Beatriz Rios/ EURACTIV.com

20.11.2018.

French Economy Minister Bruno Le Maire and German Finance Minister Olaf Scholz arrive for a news conference after a Euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium November 19, 2018. REUTERS/Eric Vidal
Eric Vidal / REUTERS

Francuski ministar financija Bruno Le Maire i njemački ministar financija Olaf Scholz

Francuski i njemački ministri financija u ponedjeljak su predstavili proračunski prijedlog država eurozone do 2021. godine, opisujući ga kao 'veliko političko ostvarenje'.

Dokument na svoje dvije stranice predstavlja planove za zajednički proračun država eurozone, a uglavnom je usredotočen na investiciju i stabilizaciju valute, koja će se provoditi istovremenom s nacionalnim reformama.

- Prije samo godinu dana nismo mogli zamisliti korištenje sintagma poput 'proračun eurozone', a sada postoji francusko-njemački radni prijedlog. Za nas je ovo veliko političko ostvarenje – rekao je prisutnim novinarima Bruno Le Maire, francuski ministar financija tijekom izvanrednog sastanka Eurogrupe.

Plan će predvidjeti gornju granicu širenja budućeg proračuna, kako bi se moglo pravovremeno pomoći državama eurozone ako njihovo gospodarstvo posrne. Upravo je to najkontroverznija mjera za nekolicinu država eurozone, pa čak i za samu Njemačku.

Ovaj proračunski prijedlog uključen je u širi proračun Europske unije te je spreman stupiti na snagu do 2021. godine, kada će biti predmetom istih proračunskih regulativa. S obzirom na činjenicu da je riječ o sedmogodišnjem proračunskom okviru, sve države članice moraju biti suglasne s njegovom primjenom, iako će ga primijeniti samo 19 država eurozone.

Investicije će biti fokusirane na financiranje inovacija, istraživanja i ljudski kapital.

- Nedostatak približavanja nacionalnih gospodarstava dugoročno gledano nije održivo za jedinstvenu monetarnu uniju – zaključio je Le Maire.

- Eurozona je trenutno preslaba da se suoči s ekonomskim izazovima – upozorio je dodavši da je 'jaka eurozona temelj jakog gospodarstva EU'.

Na upit novinara kako se predstavljena investicijska politika razlikuje od strukturnih fondova EU, politike povezanosti ili Junckerova plana, Le Maire je izjavio kako je približavanje gospodarstava posebice važno za države unutar iste monetarne unije.

Po pitanju stabilizacije, francuski i njemački kolega priznali su da postoji nekoliko ponuda na stolu, ali da još ima posla koji se treba finalizirati.

- U potpunosti smo spremni usvojiti dio proračunskog prijedloga eurozone – inzistirao je Bruno Le Maire.

Međutim, stvarna veličina proračuna nije uključena u njegov prijedlog, a o tome se nije raspravljalo ni na sastancima Eurogrupe.

Le Maire i njegov njemački kolega Olaf Scholtz, nastavili su sudjelovati na zajedničkim konferencijama za novinare.

 

Prihvaćen od gotovo svih članica

Njemačko-francuski proračunski prijedlog dobro je prihvaćen od ostalih članica Eurogrupe, ako je suditi po riječima predsjednika Maria Centena. Ovog puta uključeno je svih 27 država članica koje se pripremaju za summit o eurozoni koji će se održati u prosincu.

- Francusko-njemački prijedlog ključan je doprinos budućem sporazumu – rekao je Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomske i financijske poslove, poreze i carinu.

- Današnja rasprava kreće se u pravom smjeru. Naravno, u potpunosti smo svjesni pitanja nekih država članica, pa ćemo pobliže raditi s njima – izjavio je Scholz u razgovoru s novinarima.

Nizozemska je jedna od država koje su izrazile svoje sumnje o proračunskom prijedlogu. Wopke Hoekstra, nizozemski ministar financija, izjavio je da nije siguran hoće li prisustvovati na summitu u Bruxellesu.

- Smatram da ne postoji stvarna potreba za proračunom eurozone. Nije jasno na koji će to način pomoći nizozemskim građanima – dodao je.

Le Maire je najavio da će Hoekstra doći u Pariz 22. studenog kako bi pobliže raspravljali o proračunskom prijedlogu.

- Postoji još posla kojeg moramo odraditi – nadovezao se Scholz.

EMU reforma u tijeku

Prijedlog proračuna država eurozone bit će sukladan dubinskom reformom Ekonomske i monetarne unije, o čemu će države članice EU posebno raspravljati na summitu sljedećeg mjeseca.

S obzirom na to da se trenutno radi na smanjenju rizika, reforma bi inicijativama mogla omogućiti da budu usvojene. Ministri su ponovno raspravljali o postavljanju zajedničkog 'backstopa' u slučaju kraha bankarskog sustava do 2024. godine.

- Sve u svemu, postoji široka podrška ranom uvođenju zajedničkog 'backstopa' koja bi smanjio rizik – smatra Canteno.

Eurogrupa je pozdravila sporazum između Europske komisije i Europskog mehanizma stabilnosti, koji bi trebao povećati ulogu u razvoju i nadzoru financijskih programa podrške.

- Uvjeti suradnje između tih institucija su važni zato što će oni upravljati programima za spašavanje prilikom sljedeće krize – ističe Centeno.

- Uvjereni smo da je moguće postići sporazum o ovom proračunskom prijedlogu prije summita Eurogrupe 13. prosinca ove godine – dodao je Le Maire.

Važne odluke Bankarske Unije odgođene su za lipanj 2019. godine, zato što države članice nisu uspjele postići dogovor.

Talijanski proračun ostaje isti

Sljedeća kriza eurozone mogla bi se dogoditi i prije nego što mislimo. Italija će se držati svojih proračunskih planova, usprkos optužbama Europske komisije da i upozorenjima da krše financijski pakt. Talijanski ministar financija Giovanni Tria potvrdio je da je talijanska vlada u pregovorima s Europskom unijom, ali je pritom upozorio da nije spremna mijenjati stavke iz svog proračunskog prijedloga.

Europska komisija sljedeće će srijede predstaviti svoj stav o proračunskim prijedlozima država članica, a očekuje se da će se fokusirati na izvješće temeljem kojeg bi se mogao pokrenuti postupak sankcioniranja Italije zbog planiranja prekomjernog deficita.

- Pripremamo svoj izvještaj za srijedu, ali u ovoj fazi ne mogu predvidjeti nikakve konačne odluke – ustanovio je Valdis Dombrovskis, povjerenik Europske komisije za euro.

Članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.