Talijanski populisti ne brinu o kritici iz Bruxellesa: 'Ovo je proračun budućnosti i ne namjeravamo odustati!'

Autor:

  • Euractiv.com

05.10.2018.

01-06-2018 - Roma
Politica
Quirinale. Giuramento del Governo Conte. Nella foto Luigi Di Maio, Matteo Salvini
01-06-2018 - Rome
Politics
Quirinale. Conte's government oath. In the picture Luigi Di Maio, Matteo Salvini, Image: 373563871, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LaPresse
Profimedia, LaPresse

Luigi Di Maio i Matteo Salvini

Talijanska je vlada u četvrtak naglasila da se ne brine pretjerano oko činjenice da bi Europska komisija mogla srušiti plan za povećanje proračunskog deficita za sljedeće financijsko razdoblje, istaknuvši pritom da od svog gospodarskog plana ne namjeravaju odustati ni pod kakvim uvjetima, pa čak ni u slučaju pritiska financijskog tržišta.

Nakon što su u utorak prodane obveznice, talijanska vlada predvođena proturežimskim strankama ublažila je svoj originalni proračunski prijedlog prema kojem je predviđala stabilan deficit od 2,4 posto BDP-a za financijsko razdoblje 2020.-2021.

Međutim, predviđen deficit je i dalje ostao na istoj razini, unatoč tome što su vladini dužnosnici najavili da ne planiraju promijeniti gospodarski plan baziran na proračunskom manjku koji je tri puta veći od onoga kojeg je predviđala prijašnja talijanska vlada. 

Višegodišnji proračun bi sljedeći mjesec trebao proći reviziju Bruxellesa, a zamjenik talijanskog ministra ekonomije Massimo Garavaglia još je u četvrtak rekao da se ne brine oko toga hoće li ga Europska komisija prihvatiti ili odbiti.

- Ili će ga prihvatiti ili neće, to nam je trenutno manji problem. Više smo fokusirani na ono što se odvija na financijskom tržištu – rekao je Garavaglia.

On je predvidio da će talijanski BDP sljedeće godine rasti stopom od 1,6 posto, što je neznatno optimističnije od one stope rasta koju je prošloga mjeseca predviđao Reuters.

Talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria je procijenio da je ta stopa rasta realna te je pozvao Europsku komisiju na 'otvoreni' i 'konstruktivni' dijalog o proračunskom prijedlogu.

Potpredsjednik vlade i čelnik stranke Liga, Matteo Salvini, je tijekom gostovanja na jednoj talijanskoj postaji najavio da je sporni deficit uistinu potreban kako bi se potaknuo gospodarski rast i otvorila nova radna mjesta. Upravo zato, naglašava Salvini, talijanska vlada neće ni u kojem slučaju od njega odustati.

- Ovo je proračun koji gleda prema budućnosti, baš zato se nećemo osvrtati na kritike – rekao je Salvini.

Njegova je vlada dobila samopouzdanje nakon što su talijanske novine La Repubblica objavile informaciju da će Europska komisija pod svaku cijenu odbiti proračunski prijedlog. Međutim, anonimni izvori bliski povjerenstvu Komisije za gospodarstvo navode da je riječ o neosnovanoj i lažnoj informaciji, naglasivši pritom da do kraja mjeseca planiraju dati svoje službeno mišljenje o proračunu.

Neovisno o tome, drugi potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio je negirao informaciju koja se pojavila u još jednom talijanskom časopisu Il Fatto Quotidiano, u kojem se špekuliralo da će se populistička vlada restrukturirati s ciljem da već u prosincu zamijeni Giovannija Triju, ministra gospodarstva.

Di Maio se početkom tjedna također dokazao imunim na kritiku Europske komisije.

- Osmislili smo proračun za Talijane i njihove potrebe te ne namjeravamo odustati. Naprotiv, odlučniji smo nego ikada prije – izjavio je Di Maio u razgovoru s novinarima Radio Radicalea, dodavši da će tek sada moći započeti ozbiljnu raspravu s Europskom komisijom koja bi trebala rezultirati konstruktivnim rješenjem.