Čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma: "Pandemijski zajmovi vladama bez uobičajenih uvjeta"

Autor:

13.05.2020.

ECON Committee meeting ' European Stability Mechanism on the new financial assistance programme to Greece ' in the presence of the Presidentand the Managing Director of the Eurogroup
Stephanie LECOCQ / © European Union 2015 - Source : EP

Klaus Regling, čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma

Zemlje članice eurozone mogu koristiti nove zajmove Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za ublažavanje posljedica pandemije bez straha od uobičajenih uvjeta ili stigme na tržištima, istaknuo je predsjednik fonda Klaus Regling.

- Nijednu vladu ne može se kriviti za ovo što se trenutno događa - rekao je predsjednik ESM-a Regling za njemačku novinsku agenciju dpa i nekoliko drugih medija.

- Posrijedi je kriza koja pogađa sve zemlje diljem svijeta, ne samo one u Europi. Stoga je sasvim primjereno da se sada ne primjenjuju uvjeti koje smo postavljali prije deset godina - poručio je čelnik toga fonda za pomoć problemima pritisnutim zemljama eurozone.

Talijani posebno strahuju da će im posezanje za kreditima iz ESM-a donijeti inspekcije dužnosnika EU-a ili zahtjeve za provedbu bolnih gospodarskih reformi, kao i u vrijeme zadnje dužničke krize u eurozoni, podsjeća agencija dpa.

Stvari su sada drugačije, istaknuo je Regling, jedini je uvjet za dobivanje novih izvanrednih kreditnih linija da se sredstva upotrijebe za izravne ili neizravne zdravstvene troškove.

Poručuje i da financijski sektor neće stigmatizirati zemlje koje će kredite koristiti.

- Tržišta u potpunosti shvaćaju kako funkcionira ESM, znaju da je to jeftin novac - istaknuo je Regling.

Zemlje eurozone mogu koristiti kreditnu liniju ESM-a u vrijednosti do dva posto svoga bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za one koje se već suočavaju s visokim troškovima zaduživanja na financijskim tržištima, poput Italije i Španjolske, kamate na te kredite bit će znatno niže.

Prema procjenama čelnika ESM-a, Italija bi u deset godina mogla uštedjeti sedam milijardi eura na troškovima kamata koje mora plaćati po obveznicama, a Španjolska dvije milijarde.