Deutsche Bank i Commerzbank odustali od pregovora o spajanju

Nakon gotovo šest mjeseci pregovora, Deutsche Bank i Commerzbank odustali su od pregovora o spajanju zbog rizika troškova restrukturiranja te zbog kapitalnih zahtjeva, čime su se urušili planovi Njemačke za stvaranje bankarskog diva.
Sjedište Deutsche Banke i Commerzbanke u Frankfurtu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Commerzbank je u priopćenju naveo da 'nakon pažljive analize, upravni odbor zaključio da spajanje s Deutsche Bankom ne bi stvorila dovoljne koristi za nadoknadu dodatnih rizika koje podrazumijeva tako velika integracija', zaključivši da su dvije banke zbog toga odlučile prekinuti pregovore o spajanju.

Kao razlog odustajanja naveli su prigovore i pritisak dioničara te otpor zaposlenika u potezu koji bi mogao otvoriti vrata stranim rivalima. Ono čega su se pribojavali da će sličan potez dovesti do gubitka 30.000 radnih mjesta.

Oba zajmodavca su šest tjedana razgovarala o sporazumu kojim bi se stvorio zajmodavac s 1,8 trilijuna eura sredstava i 140.000 zaposlenika.

Promjene u poslovanju?

Ideju o spajanju podržala je njemačka vlada predvođena ministrom financija Olafom Scholzom koji je u više navrata pozvao na osnivanje europskog prvaka u bankarstvu koji će biti dovoljno konkurentan na globalnom tržištu i podržati industrijski sektor zemlje. Tome se protivila Margaret Vestager, europska povjerenica za tržišno natjecanje, koja se protivi i sličnim inicijativama spajanja u Europskoj uniji (podsjetimo se Siemensa i Alstoma).

Unatoč tome što su radnici obiju banaka pozdravili odluku, nemogućnost pregovora znači i početak nesigurnosti.

Zbog odluke o odustajanju, dvije banke moraju nastaviti tražiti strateške alternative kojima bi smanjile troškove i spriječile gubitke prihoda u investicijskom bankarstvu u trenucima kada bore s niskim kamatnim stopama, žestokom domaćom konkurencijom i visokim troškovima financiranja.

Dionice Deutsche Banke porasle su za 4,2 posto, dok su dionice Commerzbanke pale za 2,5 posto.

Nemogućnost sklapanja ugovora povećat će pritisak na Deutsche Bank da napravi radikalnije promjene, kao što su rezovi u američkoj investicijskoj banci koju zagovaraju regulatori i neki veliki investitori.

Martin Zielke, izvršni direktor Commerzbanke, rekao je zaposlenicima da "ne pronalaženje alternative nije opcija".

Međunarodno spajanje?

UniCredit i ING Group izrazili su interes za Commerzbank, koje su među najbitnijim njemačkim zajmodavcima, prema izvorima iz banke.

Nizozemski ING je dao zajam Commerzbanku i njemačkoj vladi, koja ima 15 posto udjela u zajmodavcu te bi mogla biti spremna preseliti svoje sjedište iz Amsterdama u Frankfurt u sklopu spajanja s Commerzbankom.

Commerzbank ima 462 milijarde eura imovine, 49.000 zaposlenika i 1.000 poslovnica u Njemačkoj. Talijanski rival UniCredit, koji posjeduje hipotekarni zajmodavac HypoVereinsbank, spreman je dati ponudu za Commerzbank.

Ove godine, glasine o spajanju potaknule su porast dionica Commerzbanke na više od 34 posto, dok je Deutsche Bank porastao za 6 posto.

Ministarstvo financija zabrinuto je da bi niska profitabilnost Deutsche Bank, njena cijena dionica i visoki troškovi financiranja mogli destabilizirati najvećeg zajmodavca u zemlji.

Njemački političari nerado prihvaćaju činjenicu da će inozemne banke 'zaplijeniti' Commerzbank, jednu od najvažnijih zajmodavaca malih i srednjih poduzeća u zemlji. Glavna zabrinutost je da bi se strana skupina povukla na svoje domaće tržište u slučaju da dođe do financijske krize u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:43