ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura

Autor:

05.06.2020.

Christine LAGARDE, President of the European Central Bank ECB, talks, talks, speaks, speaking, half-length portrait, gesture, gesture, during the press conference in Frankfurt am Main on March 12, 2020. | usage worldwide
Picture-Alliance via AFP

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odobrila značajno povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi s ciljem podrške oporavku eurozone od gospodarske krize izazvane koronavirusom.

Vrijednost ECB-ova programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi (PEPP) bit će tako uvećana za 600 milijardi eura, na 1.350 milijardi eura.

Produžen je i rok provedbe toga programa do kraja lipnja 2021. godine, što je šest mjeseci dulje nego je prvotno planirano, priopćeno je iz ECB.a

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća ECB-a odlučeno je i da ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinanciranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto.

ECB je drastično revidirao projekcije za eurozonu prema bazičnom scenariju za ovu godinu, očekujući pad gospodarstva od 8,7 posto, dok je još u ožujku predviđao skroman rast od 0,8 posto.

Djelomičan oporavak predviđa se za iduću godinu, kada se očekuje rast od 5,2 posto, te u 2022. kada bi rast trebao biti 3,3 posto.

Čelnica ECB-a Christine Lagarde s tiskovne je konferencije poručila da su naznake bilo kakva oporavka zasad mlake i prevladavaju rizici za snižavanje projekcija prema bazičnom scenariju.

"Gospodarstvo eurozone bilježi nezapamćeni pad aktivnosti. Nagli pad gospodarske aktivnosti rezultat je pandemije koronavirusa i mjera uvedenih radi njezina suzbijanja”, izjavila je Lagarde.

Razmjeri pada aktivnosti i oporavka ovisit će prije svega o trajanju i učinkovitosti mjera suzbijanja epidemije, uspjehu mjera za ublažavanje negativnih posljedica po dohodak i zapošljavanje, te razmjerima u kojima će kapacitet ponude i domaća potražnja biti trajno pogođeni, rekla je čelnica ECB-a.

Značajno su revidirane i ECB-ove projekcije iz ožujka o očekivanoj inflaciji.

Za ovu godinu, prema najnovijim projekcijama i bazičnom scenariju, ECB očekuje inflaciju od 0,3 posto, u idućoj od 0,8 posto te od 1,3 posto u 2022. godini.

Lagarde je odbacila špekulacije da bi ECB mogao po uzoru na američku središnju banku Fed kupovati obveznice u neinvesticijskoj kategoriji, poručivši da takvu opciju u banci nisu razmatrali.