EK potiče banke da lakše kreditiraju kućanstva i gospodarstvo

Autor:

29.04.2020.

European Commissioner in charge of Economy Valdis Dombrovskis gives a press conference on a banking package to facilitate lending to households and businesses in the EU at the European Commission in Brussels, Belgium, 28 April 2020, amid the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP)
STEPHANIE LECOCQ / AFP

 Europska komisija objavila je u utorak paket mjera za lakše kreditiranje kućanstava i gospodarstva kako bi im se pomoglo da se lakše suoče s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

"Bankarski sektor može itekako pomoći u ublažavanju štete po gospodarstvo. Kako banke ne bi morale zaustaviti dotok gotova novca te kako bi građani i poduzeća mogli od njih dobiti potrebna financijska sredstva, iskoristili smo svu fleksibilnost ugrađenu u bankarske propise EU-a i predložili ciljane zakonodavne izmjene", izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije nadležan za euro.

Paket uključuje ciljane „brze izmjene” bankarskih propisa EU-a.

Europska unija je nakon financijske krize donijela propise kojima je povećana otpornost banaka i njihova pripremljenost da se suoče sa udarima na gospodarstvo.  Ti propisi, između ostaloga, predviđaju da banke i njihova nadzorna tijela tijekom gospodarskih kriza mogu postupati na fleksibilan, ali odgovoran način kako bi mogli podupirati građane i poduzeća, prvenstveno male i srednje poduzetnike. 

Sada se s prijedlogom uredbe uvode i određene ciljane izmjene kojima se maksimalno povećava sposobnost banaka da daju kredite i apsorbiraju gubitke povezane s koronavirusom

U interpretativnoj komunikaciji, Komisija potiče banke i nadzorna tijela da iskoriste fleksibilnost u računovodstvenom odnosno bonitetnom okviru EU-a.

Komisija predlaže i skraćivanje roka za primjenu određenih dogovorenih mjera kojima se banke potiču na financiranje zaposlenih osoba, malih i srednjih poduzeća i infrastrukturnih projekata.