Europska središnja banka osigurala 750 milijardi eura za sanaciju štete pandemije: "Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

19.03.2020.

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde speaks during a debate on the Eurozone�s economic governance and ECB activities at the European Parliament on February 11, 2020 in Strasbourg, eastern France. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
FREDERICK FLORIN / AFP

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde

Europska središnja banka je sinoć donijela novi paket mjera kojim će osigurati 750 milijardi eura pomoći u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Program će u hodu biti prilagođen okolnostima i potrebama „koliko god će to biti potrebno“, ali apsolutni prioritet u ovome trenutku je pod svaku cijenu spriječiti financijsku krizu svjetskih razmjera koja bi imala nesagledive dugoročne posljedice.

Tzv. „Pandemski paket mjera nabave“ bit će na snazi najkraće do kraja 2020. godine, a obuhvatit će sve kategorije imovine ECB-a, dok će nabava istih biti fleksibilna. Grčke obveznice bit će uključene u paket mjera.

Središnja banka EU spremna je kupiti više talijanskih obveznica kako bi amortizirala ekonomske gubitke u pandemijom najjače pogođenoj zemlji Europe, kako bi u što većoj mjeri osigurala stabilnost ostatka eurozone.

Posljednja tri dana europski ministri financija i guverneri raspravljaju o dvije specifične mjere; paketu pomoći Europskog stabilizacijskog mehanizma u sklopu kojeg je na raspolaganju čak 410 milijardi eura, ali i plasiranju tzv. „korona obveznica“ kojim bi po hitnom postupku odgovorilo na krizu.

- Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere – stoji u službenom priopćenju Europske središnje banke.

No, još uvijek nije moguće predvidjeti ishod rasprave o tzv. „korona obveznicama“, ali se ta ideja osobito svidjela kancelarki Angeli Merkel.

Europska središnja banka svejedno je naglasila kako niti jedna monetarna, fiskalna i regulatorna mjera može odgovoriti na zdravstvenu ugrozu koja je, osim građanima, ozbiljno zaprijetila i globalnoj ekonomiji zbog karantena.

Središnja banka EU smatra da će kamatna stopa u narednom periodu biti niža te da će nakon epidemije doći do naglog porasta zahtjeva za likvidnost diljem vodećih ekonomija, na što je ECB u ovome trenutku spreman.

- U potpunosti smo se prilagodili  izazovu koju je pred nama – zaključili su.

Više informacija pročitajte ovdje.