Francuska će oporezivati digitalne divove neovisno o odluci EU

Autor:

06.12.2018.

French Economy Minister Bruno Le Maire attends the 2018 Women's Forum Global Meeting in Paris, France, November 15, 2018. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS

Francuski ministar Bruno Le Maire

Francuska će od iduće godine oporezivati digitalne divove čak i ako države članice ne postignu dogovor o uvođenju takvog poreza na razini Europske unije, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.

Ministri financija EU-a nisu se u utorak uspjeli dogovoriti o oporezivanju digitalnih prihoda unatoč tome što su Njemačka i Francuska pred sam sastanak objavile novi prijedlog kojim bi se porezni fokus usmjerio na tehnološka poduzeća poput Googlea i Facebooka.

- Dajem sam sebi rok do ožujka za postizanje dogovora o europskom porezu na digitalne divove - kazao je Le Maire za France 2 televiziju.

- Ako to ne uspije, uvest ćemo ga na nacionalnoj razini, od 2019. godine - dodao je.

Neuspjeh ovotjednog sastanka u Bruxellesu bio je udarac za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona čija je vlada u porez uložila značajan politički kapital, napominje Reuters.

Ujedno se vremenski poklopio s valom prosvjeda u Francuskoj protiv visokih troškova života i ekonomske politike koja po mišljenju prosvjednika favorizira velike kompanije i bogate građane, izostavljajući siromašnije slojeve stanovništva.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version