Francuska i Njemačka će ponovo predložiti uvođenje poreza na financije

Francuska i Njemačka će u ponedjeljak ponovo pokušati oživiti ideju o nametanju poreza na financijske transakcije predlažući da države članice tako smanje svoje uplate u proračun Europske unije, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung.
Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire i njemački ministar financija Olaf Scholz
 Eric Vidal / REUTERS

Ministri financija Olaf Scholz i Bruno Le Maire trebaju iznijeti prijedlog na sastanku s kolegama eurozone u Bruxellesu, piše bavarski dnevni list.

Po njihovu pisanom prijedlogu čiju je presliku dobila redakcija Sueddeutsche Zeitunga, porez (koji se označava engleskom kraticom FTT) mogao bi biti 'važan čimbenik' jačanja kohezije Europske unije.

Prihodi 'bi mogli ići u proračun eurozone', pišu dvojica ministara. Zemlje sudionice imale bi pravo odbiti iznos FTT-a koji uplaćuju od njihova doprinosa u proračun Unije.

Prijedlog preuzima porezni sustav koji već postoji u Francuskoj, a obuhvaća transakcije s dionicama kompanija koje na burzi vrijede više od milijardu eura.

SZ piše o neslaganju Pariza i Berlina, francuska vlada želi da taj porez ide u proračun 19 zemalja eurozone a njemačka u proračun EU27.

O prijedlogu o oporezivanju financijskog poslovanja raspravlja se u Bruxellesu u raznim oblicima već nekih osam godina.

Njegovi zagovornici uz prinos javnim financijama ističu da on ograničava prekomjerno špekuliranje na financijskim tržištima.

No, prijedlog je potaknuo rasprave koje dosad nisu dale rješenje, kako u pogledu osnovice, tako i njegove stope. Njegovi protivnici, među kojima su i neke članice EU-a, ocjenjuju da bi mogao loše djelovati na privlačnost europskih financijskih tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:23