Francuska vlada ponovno razmišlja o uvođenju poreza na bogatstvo

Francuska vlada ponovno razmišlja o uvođenju poreza na visoki dohodak, kojeg je predsjednik Emmanuel Macron ukinuo početkom svog mandata, izjavio je u srijedu glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.
Predsjednik Emmanuel Macron i ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner
 Thibault Camus / REUTERS

Upravo je to ključni zahtjev prosvjednika inicijative 'žuti prsluci' koji već tjednima blokiraju ceste i skladišta goriva.

- Ako nešto ne funkcionira, nismo glupi, promijenit ćemo to - rekao je Griveaux na radio postaji RTL, dodavši da se zasada to pitanje ipak ne razmatra.

Ukidanje 'poreza na bogatstvo' građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima poslovnog sektora. Smatralo se da će taj potez potaknuti poduzetnike da investiraju u Francuskoj i otvaraju radna mjesta.

Kritičari su pak Macrona optužili da favorizira bogate, zato što istovremeno povećava poreze umirovljenicima i drugim građanima.

Pokret 'žutih prsluka' nastao je kao rezultat frustracija građana zbog povećanja trošarina na gorivo, u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja životnih troškova i Macronovog zanemarivanja problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske. Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Pariz je odlučio povećati porez na gorivo s visokim razinama emisija štetnih plinova, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo građana posebno u ruralnim krajevima Francuske. Griveaux je zatražio period od 18 do 24 mjeseca kako bi mjera razvila puni učinak, napomenuvši kako će parlament analizirati rezultate u drugoj polovici iduće godine.

Vlada će po njegovim riječima definitivno odustati od povećanja poreza na gorivo, zacrtanih za siječanj, ako s prosvjednicima ne postigne dogovor o tom pitanju.

'Tražit ćemo rješenja zajedno. Ako na kraju tih pregovora ne dođemo do dobrih rješenja, prihvatit ćemo posljedice. Mi nismo u politici kako bismo bili u pravu, mi smo u politici kako bi stvari funkcionirale', rekao je Griveaux.

Trump se narugao Macronu zbog prosvjeda 'žutih prsluka'

Američki predsjednik Donald Trump narugao se svojem kolegi francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na Twitteru zbog problema s nasilnim prosvjedima protiv povećanja poreza na gorivo u Francuskoj.

'Drago mi je da su se moj prijatelj @EmmanuelMacron i prosvjednici u Parizu složili s mojim zaključkom otprije dvije godine', napisao je Trump na svom Twitter profilu u utorak.

'Pariški sporazum užasno je manjkav jer povećava cijene energenata za odgovorne zemlje dok prikriva neke od najgorih zagađivača', poručio je Trump, referirajući se na globalni sporazum o okolišu sastavljen u Parizu 2015. godine.

Ranije ovoga tjedna, francuski premijer Edouard Philippe odlučio je odgoditi povećanje poreza na gorivo na barem šest mjeseci kao odgovor na prosvjede koji traju već tjednima i često su nasilni, a taj potez tako je postao prvi veći zaokret u politici Macronove administracije u 18 mjeseci koliko je na vlasti.

(izvještava HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:33