Guverner francuske središnje banke poziva na uspostavu europskog sustava plaćanja

Autor:

10.07.2019.

Banque de France Governor Francois Villeroy de Galhau holds the new 20 Euro banknote featuring new security characteristics during its presentation at the French national bank in Paris, France, November 24, 2015. REUTERS/Philippe Wojazer - PM1EBBO11JK01
Philippe Wojazer / REUTERS

Francois Villeroy de Galhau, guverner francuske središnje banke

Guverner francuske središnje banke pozvao je u utorak na uspostavu europskog platnog sustava u maloprodaji koji bi trebao biti odgovor na sve brojniju konkurenciju u tom sektoru kompanija iz Sjedinjenih Država i Kine.

Inovacije na području financijske tehnologije i od strane velikih tehnoloških kompanija podrazumijevaju da plaćanja više nisu "puka dosadna tehnikalija" ističe guverner Francois Villeroy de Galhau.

- Prava istina je, međutim, da na europskom tržištu plaćanja već dominiraju akteri koji nisu iz Europe - kazao je francuski guverner na financijskoj konferenciji u Parizu.

- Dodatno treba ozbiljno shvatiti i sve značajniju ulogu neeuropskih digitalnih kompanija, bile one američke ili kineske, koje već nude rješenja u segmentu plaćanja - kazao je.

Europske banke do sada nisu uspjele kreirati ozbiljnog suparnika Visi i Mastercardu, a sada se suočavaju s dodatnim pritiskom novih tehnologija, poput mobilnih plaćanja, segmenta u kojem su Kinezi na domaćem planu već daleko odmakli.

Nedavna najava Facebooka o uvođenju vlastite digitalne valute predstavlja novi poziv na buđenje europskom financijskom sektoru i europskim regulatorima, koji ne žele da Europa ponovno ostane bez domaćeg rješenja.

Plaćanja u realnom vremenu u 19-članoj su eurozoni moguća od 2017. godine, ali samo se polovina banaka pridružila shemi koja podupire takve transakcije i uglavnom se koristi za plaćanja u matičnoj zemlji.

-Pozivam na stvaranje paneuropskih rješenja za plaćanje, koja bi se temeljila na zajedničkom brendu i na tehničkom uspjehu infrastrukture Target Instant Payment Settlement (TIP) - naglasio je Villeroy.

Europska središnja banka pokrenula je uslugu podmirivanja elektroničkih plaćanja TIP krajem prošlogodišnjeg studenog, ali banke je sporo usvajaju iako je jeftinija i sigurnija od njihovih sustava, izjavio je u nedjelju na konferenciji u južnoj Francuskoj član izvršnog vijeća ECB-a Benoit Coeure.