Parlamentarci EU glasali za ukidanje dinamičke konverzije

Autor:

07.11.2018.

, Image: 176090620, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Ilustracija

Odabir domaće valute pri plaćanju u inozemstvu za korisnike se redovito pokaže kao skuplja opcija.

Članovi Vijeća EU za ekonomska i monetarna pitanja u ponedjeljak su glasali protiv diskriminacije članica EU koje nisu u Eurozoni, a koje se prilikom poslovanja sa zemljama članicama zone, susreću s visokim troškovima kao posljedicom razlike u valuti.

Riječ je o takozvanoj dinamičkoj konverziji valute, postupku u kojem potrošači, dok su u inozemstvu, na bankomatima i prilikom plaćanja karticama imaju mogućnost birati hoće li im račun biti terećen u domaćoj valuti ili valuti zemlje u kojoj plaćaju, no pritom nikad nisu objektivno obaviješteni o troškovima koji će ih zateći.

Odabir domaće valute redovito se za korisnika pokaže skupljim pa EU Vijeće za ekonomska i monetarna pitanja sada korisnicima želi omogućiti zabranu dinamičke konverzije valute prilikom boravka u inozemstvu, što bi građanime EU, procijenjuje se, na godišnjoj razini trebalo uštedjeti između jedne i dvije milijarde eura.

Europska krovna udruga za zaštitu potrošača BEUC pohvalila je ishod glasanja te podržala uvođenje zakona kojim će biti ukinuta nepravedna praksa prema potrošačima.