Financije

Talijanski premijer ustrajno tvrdi kako nema prostora za izmjene u 'prekrasnom' proračunu

Talijanski premijer Giuseppe Conte pokušao je uspostaviti dijalog s Europskom komisijom u pokušaju smirivanja situacije vezane uz „dosad neviđeno“ talijansko kršenje fiskalnih pravila, ali je također upozorio kako neće uzmaknuti po pitanju nacrta proračunskih planova.
Giuseppe Conte
 REUTERS

„Kako vrijeme prolazi, sve sam uvjereniji da je nacrt zakona o proračunu prekrasan“, rekao je novinarima tijekom svog dolaska na sastanak na vrhu Europskog vijeća u četvrtak (18. listopada).

Conte nije izrazio spremnost da promijeni plan proračuna jer smatra da je plan vrlo dobro pripremljen.

Na konferenciji za novinare izjavio je kako Italija „nije toliko puno“ odstupila od preporuka koje je Vijeće usvojilo u okviru Pakta o stabilnosti i rastu. S druge strane, u dopisu kojeg je povjerenik EU Pierre Moscovici u Rimu osobno dostavio ministru gospodarstva Giovanniju Triji, Komisija je takvo odstupanje nazvala „očigledno značajnim“.

„Ovo nije proračunski plan koji je Europska komisija očekivala“, rekao je premijer, dodajući kako je razumljivo da takve reakcije dolaze iz ostalih država članica.

Conte je naglasio kako je odstupanje, za koje Komisija smatra da ukazuje na „osobito ozbiljno nepridržavanje“ fiskalnih pravila, potrebno radi postizanja većeg rasta i ulaganja.

Conte želi „konstruktivan dijalog“ s izvršnim tijelom EU, rekavši kako će se Italija suočiti s mogućim kritičkim opažanjima, ali „neće pred njima popustiti“. Tria je tijekom svog susreta s Moscovicijem također rekao da je dijalog s Komisijom u tijeku.

Talijanski premijer dodao je kako ga dopis ne zabrinjava jer su nešto slično u prošlosti primile i druge zemlje poput Španjolske, Francuske i Portugala.

Conteova verzija

Tijekom sastanka na vrhu država europodručja, Conte je u širem smislu predstavio ostalim čelnicima EU nacrt proračuna za 2019. godinu, ali nakon toga nije bilo nikakve detaljne rasprave.

„Nitko me nije zamolio da to učinim, ali je pošteno da istaknem mjere u europskoj obitelji“, izjavio je na konferenciji za novinare. Prije sastanka na vrhu, nizozemski premijer Mark Rutte, na čelu strane koja zauzima tvrđe stajalište protiv prekomjerne potrošnje Italije, rekao je kako će pokrenuti razgovor o tom pitanju s Vijećem.

Conte je rekao da su ga drugi čelnici saslušali vrlo pažljivo i da je njegova najava „najvećeg paketa reformi ikad pokrenutih u Italiji“ prošla dobro.

Taj paket uključuje reviziju pravila o nabavi i građanskih propisa namijenjenih smanjenju birokracije, ali i digitalizaciju javnog sektora koja će obuhvatiti i posebnu radnu skupinu za provedbu tog digitalnog plana.

Očekivalo se da će zakon o proračunu donijeti oko 36 milijardi eura koji su već odobreni za razdoblje od sljedećih 15 godina, uz daljnji plan ulaganja u iznosu od 15 milijardi eura tijekom sljedeće tri godine.

Ustvrdio je da su ove financijske mjere održive čak i u srednjoročnom razdoblju, uz očekivano smanjenje velikog duga Italije na 126,7 % BDP-a u 2021. godini kada bi se i deficit trebao vratiti na 1,8 % BDP-a.

Očekuje se kako će revizija mirovinske reforme „Fornero“ iz 2011. godine imati pozitivan utjecaj na produktivnost zemlje, zahvaljujući generacijskoj smjeni, odnosno pomlađivanju kadrova, što bi mladim ljudima omogućilo lakši pristup tržištu rada.

Italija ima uporno visoku razinu nezaposlenosti mladih, koja doseže 34,7 % za skupinu mlađih od 25 godina.

Conte se u svojim obrazlaganjima usredotočio na rast i ulaganja, odmičući se od izlaganja zamjenika premijera Luigija Di Maioija koji ga u duhu unutarnje politike opisuje kao „proračunski plan naroda“ kojim će se iskorijeniti siromaštvo.

„Radi se o Italiji“

Na marginama sastanka Europskog vijeća, Conte je održao bilateralne sastanke s tri čelnika EU: njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Rutteom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Rekao je da je Merkel obratila pozornost na njegovo objašnjenje i da su je impresionirale strukturne mjere koje je Italija predstavila.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća, Merkel je izjavila kako su napori Italije u borbi protiv korupcije i stvaranju transparentne digitalne infrastrukture pozitivan korak.

„To je dobro i ohrabrujuće“, rekla je kancelarka. Kako tvrdi Conteov glasnogovornik, Merkel je kazala kako je poželjno poticati ozračje međusobnog povjerenja.

Conte je svoj sastanak s Rutteom opisao otvorenim i srdačnim, ali ga je upozorio da izbjegava unaprijed prosuđivati nacrt zakona o proračunu.

Rutte je izrazio svoju „punu podršku“ Komisiji u primjeni obveza Pakta o stabilnosti.

„Ne želimo dodatnu fleksibilnost u situaciji gdje fleksibilnost već postoji“, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Rekao je kako se Italiji u prošlosti dopustilo da potroši 30 milijardi eura više nego što je mogla, bez snošenja ikakvih sankcija.

„Uvijek smo bili ljubazni, blagi i pozitivni kada je riječ o Italiji jer, ipak, radi se o Italiji“, rekao je Juncker, dodavši kako druge vlade oduvijek optužuju Komisiju da je previše velikodušna prema Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30