Zamjenik talijanskog premijera sada 'jamči' ostanak Italije u eurozoni

Autor:

09.11.2018.

29-03-2018 Roma Politica
Camera dei Deputati - Elezione dei vicepresidenti Nella foto Luigi Di Maio
29-03-2018 Rome (Italy)
Chamber of Deputies - Election of the vice-presidents
In the photo Luigi Di Maio, Image: 367267759, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LaPresse
Profimedia, LaPresse

Luigi Di Maio

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio "zajamčio" je ostanak Italije u euro-zoni i branio nacrt proračuna zemlje, iako ga je Europska komisija odbacila.

Neće doći do izlaska Italije iz euro-zone, "jamčim to kao zamjenik premijera vlade", kazao je u petak Luigi Di Maio, zamjenik talijanskog premijera i šef Pokreta pet zvijezda.

"Više nije vrijeme za izlazak iz euro-zone, već sam to rekao" prije parlamentarnih izbora 4. ožujka, rekao je Di Maio, jedan od dvojice dužnosnika vladine većine s Ligom (krajnja desnica) Mattea Salvinija.

"Vremena su se promijenila, tijekom prošle godine stekao sam povjerenje u ostanak u euro-zoni", dodao je on na konferenciji za tisak pred stranim novinarima u Rimu.

Braneći nacrt proračuna za 2019., koji je Europska komisija odbacila a kojim se predviđa javni deficit od 2,3 posto BDP-a u 2019., Di Maio je ustvrdio da za razliku od prethodnih vlada, "krećemo s 2,4 posto i doći ćemo do 2,4 posto".

Europska komisija je ocijenila u četvrtak da će taj deficit doseći 2,9 posto sljedeće godine te premašiti 3 posto narednih godina.