Podbacile američke sankcije kojima su htjeli uništiti iranski izvoz nafte

Autor:

  • Jasmina Tomašević

20.02.2019.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump holds up a proclamation declaring his intention to withdraw from the JCPOA Iran nuclear agreement after signing it in the Diplomatic Room at the White House in Washington, U.S. May 8, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump nakon što je potpisao dokument o povlačenju iz Iranskog nuklearnog sporazuma

Iranski izvoz sirove nafte premašio je očekivanja predviđena za siječanj unatoč američkim sankcijama.

Prema izvorima iz industrije koji imaju pristup podacima tankera, iranski izvoz nafte neočekivano je visok i iznosio je 1,25 milijuna barela po danu u siječnju. Podaci agencije Refinitive Eikon koja prati iranski izvoz sugeriraju kako će se ta brojka približno zadržati i u veljači.

Isti izvori smatraju da je do povećane potražnje došlo zbog bliženja kraja američkog roka za tzv. odricanje od sankcija. Naime, Trump je povukao SAD iz Iranskog nuklearnog sporazuma te je Iranu nametnuo sankcije na izvoz nafte s tek ponekim iznimkama.

Osam država dobilo je pravo odricanja od sankcija, odnosno dozvolu da slobodno uvoze iransku naftu do svibnja ove godine. Između ostalih dopuštenje imaju Kina, Japan, Indija i Južna Koreja.

Ovi neočekivano dobri iranski rezultati povećavaju izglede da će SAD nakon svibnja smanjiti pravo odricanja od sankcija. Još je prošlog mjeseca posebni američki predstavnik za Iran najavio da će doći do mnogo većeg smanjenja iranskog izvoza nafte.

Isporuka iranske nafte postupno je padala s 2,5 milijuna barela po danu od travnja 2018. godine, mjesec dana prije Trumpovog povlačenja iz nukleranog sporazuma i nametanja sankcija.

Sporazum je ograničavao Iran u nuklearnom naoružavanju, a s druge strane zauzvrat im je obećano smanjenje međunarodnih sankcija. Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma kako bi mogao nametnuti sankcije Iranu i raskinuti sporazum koji je smatrao izuzetno lošim prije svega zato što ga je sklopio njegov prethodnik Barack Obama.

Nakon sankcija očekivao se oštri pad izvoza nafte te su Amerikanci predviđali da će iranska isporuka biti daleko ispod razine od milijun barela nafte po danu.

Iran je država članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) te je uspio ispregovarati izuzeće od ciljeva organizacije koji se tiču rezanja opskrbe naftom u 2019. godini zbog globalnog pritiska vezanog uz klimatske promjene.

Teheran je najavio da će i dalje izvoziti naftu bez obzira na napore Washingtona da im izvoz svede na nulu.