Sud u Karlsruheu odlučio: VW mora platiti odštetu njemačkim kupcima zbog afere Dieselgate

Njemački savezni sud pravde u Karlsruheu presudio je da je automobilski div Volkswagen hotimično naštetio svojim kupcima u aferi Dieselgate zbog čega im je dužan platiti odštetu.
Logo njemačkog proizvođača automobila Volkswagen
 Ronny Hartmann / AFP

„Ova presuda predstavlja pravnu sigurnost za milijune potrošača u Njemačkoj i još jednom potvrđuje da nitko, pa ni automobilski div, nije iznad zakona“ kazao je odvjetnik Claus Goldenstein koji zastupa interese tužitelja, među kojima je i oko 20.000 korisnika koji su oštećeni kupovinom Volkswagenovih automobila s protuzakonitim motorima.

Iako je riječ o tek prvoj presudi u slučaju skandala koji je 2015. godine potresao cijelu industriju, sud u Karlsruheu pokazao je smjer prema kojem bi i druge pravne instance trebale krenuti tijekom narednog perioda.

Kupcima bi se, prema presudi, trebalo omogućiti povrat vozila kojeg su u VW kupili 2014. godine, ali i djelomičan povrat novaca koji će se definirati prema kilometraži dotičnih automobila.

Sud pravde u Karlsruheu svoju je odluku temeljio na slučaju Herberta Gilberta iz njemačke savezne države Falačko Porajnje kupio je svog rabljenog VW Sharana 2014. godine od neovisnog dobavljača za cijenu od 31,500 eura. Kada je afera eskalirala 2015. godine, osjećao se prevarenim zato što nikada ne bi kupio automobil s protuzakonitom tehnologijom koja je namijenjena varanju na testovima za emisiju ispušnih plinova.

Volkswagen bi Gilbertu trebao isplatiti odštetu u vrijednosti od 26,000 eura, što odgovara vrijednosti automobila umanjenoj zbog amortizacije vozila tijekom godina.

Njegovu priču dijele mnogi kupci diljem Njemačke, zbog čega bi se na presudu i odštetu moglo pozvati i nekoliko desetaka tisuća kupaca VW. Prema posljednjoj procjeni uprave proizvođača, trenutno se vodi spor s više od 60,000 klijenata. Također, uprava naglašava da presuda Saveznog suda pravde nije obvezujuća, već savjetodavna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:50