Francuska, Španjolska i Portugal najavljuju udruženje energetskih snaga

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Euractiv.com

30.07.2018.

Spanish president Pedro Sanchez, French President Emmanuel Macron with first Portuguese Minister Antonio Costa at interconexion energetic conference//SIPA_1329.0509/Credit:Charlotte Valade/SIPA/1807281126, Image: 379963933, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Pedro Sanchez, Emmanuel Macron i Antonio Costa

Na energetskoj konferenciji koja se ovaj petak održala u Lisabonu, Francuska, Španjolska i Portugal uspješno su ugovorili projekt u Biskajskom zaljevu, kojim će se pospješiti energetska povezanost država potpisnica.

Čelnici triju država koje su sudjelovale na konferenciji, tijekom službenog su očitovanja izrazili zadovoljstvo potpisivanjem ugovora za izgradnju 370 kilometara dugog podvodnog dalekovoda kojim će se Španjolska energetski povezati s Francuskom.

Portugalski premijer Antonio Costa energetski je projekt ocijenio kao “ključan korak” za buduću energetsku neovisnost regije.

S obzirom na to da će Europska komisija financirati 30 posto projektne vrijednosti, što je 578 milijuna eura, ovaj će projekt biti najvrjedniji energetski projekt kojeg je Europska unija ikada sufinancirala.

Dalekovod bi trebao biti završen do 2025. godine, a njime bi se razmjena električne energije između Španjolske i Francuske trebala udvostručiti.

Države Pirinejskog poluotoka su već dugi niz godina upozoravale na svoju izoliranost od europskih energetskih distribucijskih kanala. Osim već spomenutog projekta u Biskajskom zaljevu, Portugal i Španjolska planiraju ugovoriti i projekt vrijedan 440 milijuna eura, kojim bi se sjeveroistočna regija Katalonija energetski povezala s ostatkom Europe. Novim bi se projektom u Kataloniji, postojećem cjevovodu u zapadnom dijelu Pirinejskog planinskog lanca pospješila učinkovitost.

Međutim, prema rezultatima istraživanja kojeg je provela Europska komisija, još uvijek nije jasno bi li taj projekt bio najbolje rješenje za cjelokupnu Europu. Upravo iz toga razloga, još uvijek nije sigurno hoće li katalonski projektni prijedlog biti proglašen strateški važnim i vrijednim europskog sufinanciranja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je govoru najavio da je spreman investirati još više sredstava u plinsku infrastrukturu, ali je svejedno jasno dao do znanja da je spreman sufinancirati nove cjevovode isključivo u slučaju da od njihove izgradnje mogu profitirati sve regije Europske unije.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.