Apple Francuskoj spreman platiti 500 milijuna eura nagodbe

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija Silicijske doline danas je obznanila da je nakon deset godina uspješno postignula dogovor s francuskim vlastima, pristavši na isplatu nagodbe kojom bi se taj dugogodišnji spor okončao.
Izvršni direktor Applea Tim Cook
 Robert Galbraith / REUTERS

Iako Apple nije želio javno obznaniti o kojem iznosu nagodbe se radi, izvor koji je sudjelovao u parnici Reutersu je potvrdio da je riječ o gotovo 500 milijuna eura.

- Francuska porezna služba je nedavno okončala višegodišnju reviziju kompanijinih računa u Francuskoj, a uskoro će dokumente učiniti javno dostupnima – rekao je Apple u službenoj izjavi.

Apple je druga velika tehnološka kompanija koja se posljednjih mjeseci nagodila s francuskim vlastima. Naime, u veljači 2018. godine, Amazon je Francuskoj isplatio nagodbu u iznosu od 200 milijuna eura.

Pravi sporovi koje je Francuska proteklih mjeseci imala s tehnološkim kompanijama potaknuli su Europsku uniju da razmotri implementaciju porezne reforme kojom bi se oporezivali tehnološki divovi.

Neovisno o tome hoće li se ta reforma provesti na razini EU, francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire najavio je da će francuskom parlamentu prijedlog reforme tzv. GAFA poreza biti predstavljen već krajem mjeseca.

Riječ je o poreznoj reformi koja bi obuhvaćala Google, Amazon, Facebook i Apple, tj kojom bi se spriječilo da vodeće tehnokompanije koriste tj zloupotrebljavaju poreznu politiku EU, prijavljujući svoj profit na 'porezne rajeve' poput Luksemburga, unatoč tome što posluju u drugim državama. Prema nekim procjenama, poreznom bi reformom bila obuhvaćena prodaja tehnoloških kompanija u iznosu od 750 milijuna eura na razini EU, tj. 25 milijuna eura na razini Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:59