Apple zbog koronavirusa očekuje gubitak; investitori u panici

Apple je najavio da zbog epidemije koronavirusa neće uspjeti ostvariti svoje projekcije u ovome kvartalu, zbog čega je cijena dionice američkog tehnološkog diva preko noći pala za čak 3 posto.
Ilustracija: Apple
 NICOLAS ASFOURI / AFP

Prema prvim procjenama štete, tehnološka bi kompanija u drugom kvartalu mogla uprihoditi 10 milijardi dolara manje od iznosa kojeg je Wall Street predvidio za to razdoblje.

Uprava je početkom tjedna svojim investitorima priznala da se njihovi pogoni u Kini “oporavljaju sporije od očekivanog”, zbog čega će doći do kašnjenja u dostavi proizvoda, osobito iPhone, što će u konačnici rezultirati smanjenim prihodima. Div Silicijske doline uvelike ovisi o kineskoj proizvodnji, na koju opada gotovo 15 posto njihove ukupne proizvodnje, zbog čega je kompanija izuzetno ranjiva na vanjske faktore poput epidemije koronavirusa.

Većina Appleovih maloprodajnih dućana i pogona i dalje je zatvorena, dok nekolicina njih koje su nastavile poslovati bilježi izuzetno nizak promet. Naime, tvrtkin je poslovni model u Kini bio uvelike ovisan o jeftinoj radnoj snazi, epidemija koronavirusa privremeno je onemogućila velik dio proizvodnje koji se trenutno nalazi u karanteni. Kompanija najavljuje da će se šteta moći procijeniti tek nakon prvog obračuna predviđenog u travnju.

Zahvaljujući upozorenju Applea, pod pritiskom se neočekivano našao i cijeli tehnološki sektor, tako da je cijena dionice Samsunga pala za više od 2 posto, a istu sudbinu očekuju i drugi akteri na tržištu. Ekonomski stručnjaci strahuju da će se svjetsko gospodarstvo zbog epidemije virusa suziti prvi put od 2009. godine, kada je tržište poharala financijska kriza.

Cijene dionica na europskim burzama pale su nakon Appleove najave, zato što je upozorenje jedne od najvrjednijih američkih kompanija izbrisalo optimizam investitora koji su se nadali da će mjere kineskih vlasti zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja epidemije. Azijske su burze zabilježile isti trend. Japanu, trećem najvećem gospodarstvu na svijetu, prijeti recesija zato što se procjenjuje da će zbog širenja koronavirusa bruto domaći proizvod nastaviti padati i u trećem tromjesečju. Prema istraživanju javnog mnijenja, čak 82,5 posto ispitanika strahuje od negativnog utjecaja kojeg bi epidemija mogla imati na domaće gospodarstvo. Singapurske vlasti su zbog istih razloga smanjile procjenu rasta svoje ekonomije, a nisu isključile niti mogućnost recesije.

Investitori su skeptični i zbog utjecaja koji će epidemija u Kini imati na njemačko gospodarstvo. Ekonomski stručnjaci smatraju da je ovo gori scenarij od najcrnijeg kojeg su do sada predviđali, ističući pritom sumnju da će najveće gospodarstvo EU uspjeti obuzdati recesiju proizvodnje koja je trajala više od godine dana.

Analitičari smatraju da će svjetske kompanije uskoro početi tražiti alternativne lokacije za svoje pogone, a Patrick Moorhead iz konzultantske tvrtke Moor Insights and Strategy smatra da bi Indonezija, Indija i Brazil mogli postati top destinacije za jeftinu proizvodnju.

Kina: Epidemija jenjava, WHO i dalje oprezan

Kina je u utorak zabilježila najmanji broj novozaraženih koronavirusom od siječnja te najmanji broj smrtnih slučajeva unazad tjedan dana, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dalje poziva na oprez.

Kineski dužnosnici su izvijestili o 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to je prvi puta od 30. siječnja da je dnevna brojka pala ispod 2000. Broj zaraženih trenutno iznosi 72.436. Također, od 11. veljače, broj od 98 novih smrtnih slučajeva je prvi puta u tjedan dana pao ispod 100. Do sada je od koronavirusa umrlo 1868 ljudi.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da, kako se čini, kineski podaci "upućuju na slabljenje epidemije", ali da "svakom očitom trendu treba pristupiti s oprezom".

Izvan Kine zabilježeno je 827 slučajeva zaraze u 26 zemalja i regija te pet smrtnih slučajeva.

Kina smatra da su brojke, koje upućuju na smanjivanje broja novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, pokazatelj da agresivne mjere koje je poduzela u cilju ograničavanja putovanja i trgovine usporavaju širenje bolesti izvan središnje pokrajine Hubei i glavnog grada Wuhana.

Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC) pokazuju da je preko 80 posto slučajeva zaraze povezano s bolesnim i starijim ljudima.

Ukupna smrtnost od Covida-19 je 2,3 posto, u najpogođenijoj provinciji Hubei smrtnost iznosi 2,9 posto u usporedbi s tek 0,4 posto u ostatku zemlje.

Nije bilo smrtnih slučajeva među djecom do devet godina a kod odraslih do 39 godina, stopa smrtnosti je niskih 0,2 posto. Za osobe u četrdesetima stopa smrtnosti iznosi 0,4 posto, u pedesetima 1,3 posto, šezdesetima 3,6 posto i u sedamdesetima 8 posto.

Znanstvenici sumnjaju, premda još nisu dokazali, da je novi koronavirus na ljude prešao preko ljuskavca, malenog sisavca čije se ljuske visoko cijene u tradicionalnoj kineskoj medicini, a neke od prvih zaraza otkrivene su među osobama koje su obilazile tržnicu u Wuhanu gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje.

Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.

Rezultat akcije je gotovo 700 uhićenih i 40.000 zaplijenjenih životinja, poput vjeverica i lasica, što ukazuje na to da kineski apetit za divljim životinjama ili želja da njihove organe koriste u tradicionalnoj medicini neće nestati preko noći, unatoč potencijalnoj poveznici s novim virusom.

Epidemija koronavirusa utječe i na gospodarstvo te je tako američki tehnološki div Apple upozorio na moguću globalnu nestašicu iPhonea nakon privremenog zatvaranja tvornica u Kini. Iz Applea poručuju i da neće ostvariti zacrtanih 63 do 67 milijardi dolara prihoda u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je kazao da se gospodarstvo nalazi u izvanrednom stanju, podsjetivši da je epidemija uvelike poremetila potražnju južnokorejskih proizvoda.

U Japanu, čija je ekonomija u silaznoj putanji, javio se strah od recesije, a zbog bojazni od širenja zaraze neke su kompanije svojim zaposlenicima dale mogućnost da rade od kuće.

Najveći štetu, međutim, trpe kineski uslužni sektor i mali proizvođači. Ukoliko se epidemija uskoro ne obuzda, gospodarstvenici upozoravaju na moguće masovne otkaze u Kini.

Kineski predsjednik Xi Jinping, međutim, uvjeren je da Kina usprkos epidemiji može ostvariti ciljani gospodarski rast za 2020.

(HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:12