Brazil i SAD u Davosu predstavili ekonomske programe svojih vlada

Autor:

  • Claire Stam/Euractiv.com

23.01.2019.

Brazil's President Jair Bolsonaro speaks as he attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 22, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann
Arnd Wiegmann / REUTERS

Jair Bolsonaro na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i američki državni tajnik Michael Pompeo sudionicima su predstavili političke prioritete svojih administracija, a na njihovom samom vrhu nalazi se prijedlog niže stope oporezivanja.

Dok se Bolsonaro pojavio u Davosu kako bi održao kratku prezentaciju, Pompeo se sudionicima obratio putem video prijenosa uživo iz SAD-a, zato što su ga ondje zadržali problemi vezani uz trenutnu blokadu američke administracije.

Brazilski desničarski predsjednik, koji je funkciju preuzeo 1. siječnja ove godine, obratio se publici u svom govoru rekavši da mu je cilj svijetu predstaviti novi i drugačiji Brazil; 'kao jednu sigurnu, otvorenu, potpuno integriranu članicu svjetske zajednice kojoj se može vjerovati'.

- Mi želimo veliki Brazil i širimo ruke prema svijetu – rekao je Bolsonaro u pokušaju da svoju zemlju učini vidljivijom investitorima.

Iznio je čitav komplet reformi koje njegova administracija planira, između ostalih to su poticanje na privatizaciju, smanjenje državnih službi, sniženje stope oporezivanja te stvaranje većih poslovnih prilika.

- Želimo voditi primjerom i želimo produbiti našu integraciju sa svjetskim gospodarstvom. Mi predstavljamo prekretnicu u očima brazilskog naroda – napomenuo je Jair Bolsonaro.

Tu spomenutu 'prekretnicu' opisao je kao preobrazbu koja 'nije bolivijskog tipa, kao što je bio slučaj do sada u Brazilu', istaknuo je.

- Ljevičari neće prevladati u Južnoj Americi - dodao je desničarski predsjednik koji se otvoreno neprijateljski odnosi spram ljevičarskih ideja.

Brazil je trenutno osmo najveće gospodarstvo na svijetu, dok je po broju stanovnika šesti, posebno je naglasio brazilski predsjednik.

- Predani smo ostvarenju cilja da do kraja mog mandata postanemo jedna od 50 država najpoželjnijih za poslovanje – istaknuo je Bolsonaro čija je politika poduzetnički orijentirana.

Iako otvoreno poriče postojanje klimatskih promjena, brazilski predsjednik je u Davosu izložio da mu je jedan od ciljeva i dekarbonizacija gospodarstva njegove zemlje.

- Želimo postići sklad između ekonomskog rasta i okoliša – rekao je dodavši da će ključni fokus biti na uspostavi ravnoteže između okolišne održivosti i ekonomskog rasta.

- Brazil je zemlja koja najviše čuva okoliš – zaključio je Bolsonaro bez daljnjeg objašnjenja.

Komentirajući govor brazilskog predsjednika, glavni ekonomist IHS Markita Nariman Behravesh izrazio je svoje iznenađenje kratkoćom izlaganja, ali je iznio i svoje oprezno odobravanje.

- Trajalo je samo sedam minuta, ali u tim je minutama bio vrlo jasan u tome da će provoditi poduzetnički orijentiranu politiku koja uključuje smanjenje tereta oporezivanja, smanjenje regulacija i borbu protiv korupcije. Kao i mnogo državnika prije njega, zamolio je globalne poslovne čelnike da ulažu u Brazil. Pomalo je razočaravajuće što nije iznio mnogo pojedinosti o tome što će učiniti, ali širi ciljevi su vrlo ohrabrujući – izjavio je Behravesh.

- Bolsonaro je već odgovorio na pitanje koje se tiče njegovih prijašnjih neprijateljskih komentara po pitanju okolišne politike. U tom je kontekstu naglasio da se zaštita okoliša treba raditi istovremeno s poticanjem gospodarskog rasta – dodao je.

Niski porezi i pojednostavljeni propisi

Američki državni tajnik Michael Pompeo javio se na konferenciju putem video-prijenosa održavši govor nedugo nakon Bolsonara. Rekao je da Trumpova administracija namjerava sniziti poreze i pojednostaviti propise.

- Među stanovništvom postoji otpor prema birokraciji, visokom oporezivanju i niskim očekivanjima. Rast od 2 posto bio je novi standard, sada imamo 3 posto rasta – napomenuo je Pompeo.

- Plaće su ponovno u porastu, otvara se više radnih mjesta, a nezaposlenost žena se smanjuje – dodao je.

Komentirajući trenutna događanja na globalnoj političkoj pozornici, rekao je kako se u svijetu javljaju neke nove struje.

- Diljem svijeta ljudi su postavljali pitanja koja nitko nije čuo ili shvatio ozbiljno – ustanovio je Pompeo te dodao kako je sada glavni problem iščekivanje hoće li nove struje donijeti 'mirno more' ili 'olujnu buru'.

Osvrnuvši se na Brexit, uzdizanje Pokreta 5 zvjezdica u Italiji te izborne rezultate Jaira Bolsonara i Emmanuela Macrona, američki državni tajnik takav je razvoj situacije nazvao pozitivnim.

- Živimo u zanimljivim vremenima – zaključio je Michael Pompeo.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.